hmm jak dla mnie to całkiem ostre...
a cudów nie nalezy oczekiwać po szkle za 3 stówki...
hmm jak dla mnie to całkiem ostre...
a cudów nie nalezy oczekiwać po szkle za 3 stówki...
Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500
Ostre - ale troche nie tam gdzie trzeba. Lekki back focus (BF), ale nie wpadaj w panike - te piecdziesiatki tak maja czasem. Sprobuj ostrzyc na nos, nie na oko. I WB (white balance) sie pobaw - chocby i w DPP (Digital Photo Pro na CD).
EDIT: Koledzy byli szybsi![]()
5D
dzieki za opowiedź chodziło mi o bf czy to jest normalne mam wiecej takich fotek z bf np z poprzedniej studniówki cz wieksza przysłona powinna cos poprawić?
400D + EF-S 18-55 kit + EF 50 1.8 II + 75-300 1:4-5.6 II + 580 EX + elfo 2x500w
U mnie przykładowo Canon 50mm f 1.8 ostrzy w ten sposób. Niedługo jak nic wyląduje na Żytniej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2d94dddad.html
Pozdrawiam
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Ja się natomiast zastanawiam, czy przy tak małym skoku af jest w ogóle sens z jego korzystania ?? Czy nie lepiej przełączyć na mf i łapką zasuwać ?? Widziałem kolesia (wyglądał raczej na profi), ktory właśnie darował sobie af...
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
kupiłem go w sumie w ciemno , ogladajajc jakeis testowe fotki , przekonał mnie tez hofi z canon board , i nie załuje swietna stałka JAK ZA TA CENE oczywiscie , zdjecia testowe robiłem , w aparacie wszystko na zero czyli saturacja itd , i swietnei ostrzy wiec mozesz go brac w ciemno.
50mm f1.8 raczej ostry nie jest ale po fotoszopie mozna sie milo zdziwic ...
ale Ja mam problem z moim 50mm f1,8 - nie dziala poprawnie powyzej f1.8, tzn jesli dam priorytet przyslony nie jest w stanie automatycznie dobrac czasu i przepala foty .. wogole expozycji tez nie oblicza i recznie M tez nie dziala ... wyskakuje error costam i musze zrestartowac aparat .. wyrzucic czy naprawiac ? .. cos sie da z tym zrobic ??
Dzisiaj podpiąłem w sklepie 50 f1,8. Na 1,8 nie był ostry, podpiąłem następny - tak samo, po domknięciu do f4 ostrośc do przyjęcia.