Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: 400d + no wlasnie co?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toshimitsu Zobacz posta
    "Mysle ze szybko sie zorientujesz ze Sigma 70-300 na 100 i f=4.5 bedzie lepsza do portretu (wieksza glebia ostrosci dla postaci, ale ladniej rozmyte tlo, ze wzgledu na ogniskowa) niz 50mm."

No tak tylko przy f16 o ile trzeba naswietlac? A jak robisz portret dosyc zywiolowej modelce w naturalntych warunkach ( bez swiatla studyjnego) to przydaloby sie szybkie szklo. Na kwiatki to G5 sie tez nada.
    O czym Ty do mnie gadasz?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

"Sigma 18-50/2,8 EX - budowa solidniejsza od Tamrona"

ale aberracji tez wiecej

"I jeszcze jedno: 400D + któreś z w/w szkieł (oprócz ostatniego oczywiście) to około 4000zl.
    W tej cenie to ja bym poważnie rozważył D80 + 18-70/3,5-4,5 lub K10D KIT."

No wlasnie nie chcialem aby mnie od heretykow wyzywano juz na poczatku ale ten kit nikosia chyba nie jest taki glupi? ...a moze? Jak to sie ma do kitu Canona? Dobre jako podstawowy obiektyw? Do tego sigma 70-300APO i 50-tka 1.8 ( nie odpuszcze jej ;P)
    Positively dirty minded

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

ten kit nikosia chyba nie jest taki glupi? ...a moze? Jak to sie ma do kitu Canona? Dobre jako podstawowy obiektyw?
    WG mnie 18-70/3,5-4,5 to jest rodzynek wśród KITów. Światło przyzwoite (nie f/5,6), porządny AF, nie kręci frontem. Na dziś brak odpowiednika u Canona, jak również w innych systemach.
    Dla analogów takim jego odpowiednikiem byłby 28-105/3,5-4,5 natomiast dla cropów Canon już niestety nie postarał się o takie szkło.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    WG mnie 18-70/3,5-4,5 to jest rodzynek wśród KITów. Światło przyzwoite (nie f/5,6), porządny AF, nie kręci frontem. Na dziś brak odpowiednika u Canona, jak również w innych systemach.
    Dla analogów takim jego odpowiednikiem byłby 28-105/3,5-4,5 natomiast dla cropów Canon już niestety nie postarał się o takie szkło.

Jezeli ktos chce z kitem spedzic reszte zycia, to faktycznie Nikon jest tu zdecydowanie sensowniejszy.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ja miałem D50 i 2 dobre szkła do tego. Rozważałem zakup D80 i ...... kupiłem 400D. Zmiana była bardzo przemyślana.

Pozdrawiam

A co zadecydowalo o twoim wyborze? będę bardzo wdzęczny za odpowiedź.
    Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer, wiekszą czułość, lepszy kit i pare innych funkcji
    400d bo to Canon, male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P), system usuwania pylkow... bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.

Pomożcie ;_;
    Positively dirty minded

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer, wiekszą czułość, lepszy kit i pare innych funkcji
    400d bo to Canon, male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P), system usuwania pylkow... bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.

Pomożcie ;_;
    Hmmm... wieksza czulosc??? Pewnie myslisz o ISO3200. Niestety ta funkcja w zasadzie jest raczej symboliczna w D80 bo foty na tej czulosci wychodza po odszumieniu jak z badziewnego kompakta. Z reszta sie zgadzam
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja miałem D50 i 2 dobre szkła do tego. Rozważałem zakup D80 i ...... kupiłem 400D. Zmiana była bardzo przemyślana.
    Też jestem bardzo ciekawy.

Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer,... , lepszy kit i pare innych funkcji
    co do KITa, to przy całej sympatii do AF-S 18-70 trzeba jednak podkreslić, że KIT Canona kosztuje 150zł, a nikonowski 1000 :-) I to chyba wszystko tłumaczy :-)
    natomiast z tych innych funkcji podkreśliłbym bezprzewodową kontrolę systemowych flashy, konfigurowalne AutoISO oraz siatkę wyświetlaną w wizjerze.

wiekszą czułość
    To akurat funkcja czysto teoretyczna (w sensie bezużyteczna mając na względzie jakość obrazu) :-)
    Stwierdzam to na podstawie 300D, w którym również można odpalić takie "ISO3200 with boost":-)

400d bo to Canon,
    To już dawno i nieprawda.
    Sam wdepnąłem w Canona na etapie 50E i wtedy to był świadomy wybór.
    Następstwem tego wdepnięcia w system jest 300D, tez świadomie jako najtańszy sposób na doczekanie dostępności cenowej FullFrame, bo nie mam zamiaru tracić więcej pieniędzy na APS-C.
    Na dzień dzisiejszy moje kryteria wyboru byłyby bardzo proste i zwiazane głównie z formatem sensora:
    - jesli crop to na pewno nie Canon, a raczej Nikon (D80/D200) lub Pentax (K10D)
    - jeśli FullFrame to tylko Canon :-) bo nikt inny tego nie robi

Ciśnienie na FullFrame jest u mnie głownie z powodu wielkości wizjera oraz utrwalonych przyzwyczajeń związanych z relacjami ogniskowej do kąta widzenia szkla;
    natomiast w kwestii jakości otrzymywanych obrazów śpieszę wyjaśnić, ze powyższe kryteria przyjąłem z pktu widzenia amatora wykonującego odbitki w formatach "masowych" (max. 15x21)

male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P),
    Dla mnie to akurat wada, a "Pudzianem" bynajmniej nie jestem :-)

system usuwania pylkow...
    Bzdura.
    Grucha i dmuchanko rulez.

bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.
    zmień kumpla ;-)

Pomożcie ;_;
    Nie wiem, czy pomogłem; ale mam nadzieję, że nie zaszkodziłem ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też zastanawiałem się nad D80.
    Kupiłem 400D bo:
    1. Tańszy.
    2. Szerszy wybór obiektywów (średnio licząc też tańszych od ich nikonowskich odpowiedników).
    3. Lepsza jakość zdjęć na wysokich ISO.
    4. Przyzwyczajenie do Canona (miałem 350D) i posiadana lampa błyskowa.

Uważam, że obecnie wyboru powinno się dokonywać nie między D80 a 400D ale między D80 a 30D. D80 jest tańszy tylko o ok. 400PLN (biorąc pod uwagę zwrot 590PLN od Canona).
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Też zastanawiałem się nad D80.
    Kupiłem 400D bo:
    1. Tańszy.
    2. Szerszy wybór obiektywów (średnio licząc też tańszych od ich nikonowskich odpowiedników).
    3. Lepsza jakość zdjęć na wysokich ISO.
    4. Przyzwyczajenie do Canona (miałem 350D) i posiadana lampa błyskowa.

Uważam, że obecnie wyboru powinno się dokonywać nie między D80 a 400D ale między D80 a 30D. D80 jest tańszy tylko o ok. 400PLN (biorąc pod uwagę zwrot 590PLN od Canona).
    Wszystko to prawda, ale z pkt. 2 nijak się nie mogę zgodzić. W dziedzinie dobrych szkieł dla amatorów Canon odstaje i to mocno. Nikon ma 3 silne szkła za stosunkowo niewielkie pieniądze w zakresie najpotrzebniejszych ogniskowych. Stałka 50mm jest lepsza optycznie i o klasę lepsza mechanicznie. Nikon bez porównania lepiej współpracuje z optyką niezależna.

Pozdrawiam

Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Wszystko to prawda, ale z pkt. 2 nijak się nie mogę zgodzić. W dziedzinie dobrych szkieł dla amatorów Canon odstaje i to mocno. Nikon ma 3 silne szkła za stosunkowo niewielkie pieniądze w zakresie najpotrzebniejszych ogniskowych. Stałka 50mm jest lepsza optycznie i o klasę lepsza mechanicznie. Nikon bez porównania lepiej współpracuje z optyką niezależna.

Pozdrawiam
    No wlasnie ten watek dotyczy wyboru podstawowego szkielka i w sumie stoje przed problemem (w Canonie) jak nie kit to co? rozwazam tammiego 17-50 ale wiekszosc ludzi na tej grupie narzeka na AF w tym obiektywie. W takim razie 1000zl za kit Nikona nie jest juz taka duza kwota , w szczegolnosci ,ze moja ulubiona firma nie ma dla mnie alternatyw. Nawet jakbym mila kase na L'ke 17-40 to byla by to dla mnie za mala rozpietosc ogniskowych. Pewnie pojde do najomego i bede sie bawil dopki nie podejme decyzji... Czy d80 bedzie dobrze wspolpracowal z sigma 70-300?
    Positively dirty minded

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów