Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: rodzaj pomiaru światła i i korygowanie balansu bieli...

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Ja robię tak.

Zawsze pstrykam na matrycowym. Nie po to kupujesz 350D z procesorem Digic II, żeby przejmować się blokowaniem ekspozycji, chyba że lubisz się tym bawić. Ja po paru próbach stwierdziłem że matrycowy jest nieomylny.

Co do "tej siatki" to ja się tym wogóle nie bawię tylko koryguję kolorystykę poprzez gotowe wzorce balansu bieli.
    Np. Przy strzelaniu lampą zdecydowanie lepiej nastawić W/B na - błysk.
    Naturalniej wygląda skóra - nie jest blada.
    Przy zachodzie słońca ustawiam na - pochmórno (chmurka) - dodajesz tym zabiegiem czerwonej dominanty, słońce jest bardziej krwiste a model bardziej opalony.
    Wszystko to kwestia upodobań i prób.
    Ja zrobiłem kiedyś tak, że pstrykałem tą samą scenę z różnymi gotowymi nastawami W/B i porównywałem z AUTO W/B.
    Jedno jest pewne.AUTO W/B w 350D działa doskonale w normalnych warunkach oświetleniowych tzn. światło dzienne niezależnie czy jest pochmurno czy słonecznie

Pozdrawiam.

PS. Siatką bym się bardzo nie przejmował bo kolorystykę zdjęcia i tak precyzyjnie zmodyfikujesz nawet w najprostszym programie komputerowym..nie mówiąc już o Photo Shopie.

PS. Lepiej mieć dobrą kolorystykę zdjęcia i później modyfikować niż nienaturalną np. pożółconą i starać się naprawić to zdjęcie - zawsze będzie strata na jakości w tym drugim przypadku
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 21-01-2007 o 23:11
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Uprawnienia umieszczania postów