Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Telekonwerter na M42

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie Telekonwerter na M42

Witam

Juz w kilku watkach przeczytalem ze niezlym sposobem na dluzsza ogniskawa jest telekonwerter. Na gwint M42 mozna dostec TC juz za 20-30 zl. A pytanie moje brzmi: Jak wybrac zeby byc zadowolonym, czyli jak dobrac TC do obiektywu? Dodam tylko, ze na koncu chcialbym to wszystko razem podlaczyc do 350D
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

najlepiej kupić TC z powłokami MC czasami tez bywają TC CZJ ale ceny to jż 80-200zł w zależności od staniu szkieł.

Mam TC Kinoteleks 2x - założyłem tylko raz żeby sprawdzić czy działa teraz leży w szafie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem okazję sprawdzić jakieś dwa ruskie TC 2x ze swoją szklarnią M42. P O R A Ż K A.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie próbowałem tego z cyfrą ale miałem telekonwerter jeszcze w czasach zenita i prakticy i nie polecam. Generalnie z czymkolwiek się to połączyło wychodziło mydło, że hej . Obawiam sie że z cyfrą będzie tylko gorzej. Oczywiście było tych konwerterów wiele typów i może trafiały się lepsze. Ja przetestowałem ze trzy różne i podziękowałem. Jak u kolegi - zajmował miejsce w szafie .
    A..... przepraszam długi czas nosiłem go w torbie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Serdeczne dzieki za rady i opinie
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli już TC na m42, to raczej tylko do zabawy :-D Do "normalnych" zdjęć lepiej kupić osobny obiektyw. A co do zabaw, to miałem okazję podpiąć sobie jakiś TC x2 + MTO1000 Ciemno jak w ..., ale jaka ogniskowa

Domyślnie

TC 2x K1X wcale nie jest taki zły. Zabiera oczywiście 2 działki przysłony ale zdjęcia można robić w ładny dzień bez problemów. Jakość obrazu spada, ale wcale nie tak makabrycznie. Moim zdaniem TC warto używać do obiektywów 300 mm, 500 mm i 1000 mm. Całkiem nieźle sprawdzał się też z obiektywem lustrzanym 500 mm. Ale to już kwestia do czego on jest potrzebny. Osobiście uważam że nie ma sensu np. podłączać Heliosa 2/58mm + TC aby mieć ogniskową 116mm i światło 4.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Myślałem raczej o 3.5/135 ale to juz dosc ciemne bedzie moze gdyby jakas jasna dwusetka...

Miasto
    Złoty Stok

Domyślnie

Ja zastanawiam się nad kupnem telekonwertera x2 do Pentacona 200mm żeby można było jakieś zdjęcia zwierzaków w lesie porobić. Chociaż z tego co tutaj przeczytałem wynika, że chyba nie ma to większego sensu. Czy jest możliwość zakupienia jakiegoś obiektywu do takich zdjęć za w miarę rozsądną cenę?
    20d | BG-E2 | Tamron 17-50 | Helios-44M-4 | Jupiter-37AM | Pentacon 200 | Speedlite 420 EX

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zajrzyj na allegro. Ongniskowe 300, 400, 500mm zdarzają się. Jestem święcie przekonany że pierwszy lepszy tani obiektyw o tej ogniskowej da lepszą jakość niż stosowanie telekonwertera 2x. Naprawdę sprawdzałem. Mydło mydlane straszliwie. Widoczne gołym okiem nawet na mikroskopijnej matówce 350-ki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów