Cytat Zamieszczone przez pkulczycki Zobacz posta
przed chwila czyscilem po raz pierwszy wnetrze mojego nowego 30d wczoraj kupionym zestawem.
Jak rozumiem, nowy 30d był już tak brudny, że bezwzględnie wymagał czyszczenia, bez któego nie dał się już użytkować ?
chcialem oczyscic jasne prostakatne szkielko na ktorym sa wytloczne punkty pomiary ostrosci. znajduje sie ono powyzej otworu obiektywu, poziomo. przepraszam ale nie jestem w stanie tego fachowo opisac i nazwac.
Masz na myśli matówkę ?
do tego manewru uzylem wydawac by sie moglo miekkiego pedzelka ktorym zakonczona jest gruszka.
Do tego manewru używać należy sprężonego powietrza (np. z gruszki). Gruszki w zestawach czyszczących rzadko się do tego nadają. Należy się zaopatrzyć w zwykłą gruszkę apteczną i zanim się weźmiesz do czyszczenia body - usunąć z niej talk.
jednak widze ze na wizjerze pojawily sie slady ktorych nie moge usunac. nie sa one widoczne na zdjeciach. jednak patrzac przez wizjer wydaja sie bardzo duze i irytujace.
Matówka przez wizjer tak wygląda. Coś, co na niej jest - też.
czy to mozliwe zeby ta szybka zostala porysowana przez delikatnych raczej pedzelek.
Możliwe. Możliwe jest również, że na matówce zostały włosy z pędzelka.
Poza tym, nie napisałeś, jaki zestaw czyszczący kupiłeś - więc nie wiem czy pędzelek był rzeczywiście "delikatny".
co robic?
Nie popełniać więcej tego samego błędu. Jeżeli porysowałeś matówkę - albo się do tego przyzwyczaj, albo ją wymień. Jeżeli zostawiłeś na niej włosy z pędzla - da się je usunąć.
serwis?
Jest jednym z wyjść.
jakie koszty?
Spytaj serwisu. Wymiana matówki będzie ewidentnie droższa od czyszczenia.
czas?
Kto to wie...
prosze o wszelkie uwagi.
Nie brać się za czyszczenie aparatu nie mając o tym pojęcia.
Więcej uwag nie mam.

M@riusz