Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 380EX i 430EX - współpraca ...

Coś już napisał Awatar TOMMYx
    Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie 380EX i 430EX - współpraca ...

Witam,

Mam pewien mały dylemat, w związku z tym postanowiłem podzielić się nim z Wami.
    Posiadam lampkę 380EX i jestem właśnie w trakcie zakupu 430EX.

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość dobrej współpracy tych dwóch lamp w praktyce.
    Teoretycznie, wydaje mi się, że tak, ale nigdy tego nie stosowałem.
    Z 380'tki jestem w sumie zadowolony, ale 430EX zakupuję, ze względu na kilka parametrów, m.in. możliwość obrotu głowicy w poziomie, ponieważ tego mi bardzo brakuje podczas fotografowania imprez okolicznościowych.
    Dodam tylko, że posiadam EOS'a 350D.

Pomyślałem sobie, jakby to było, gdyby używać dwóch lamp naraz.

Przykład:
    380EX zamontowana na body, 430EX zamontowana na szynie/sankach - palnik 380ex skierowany na wprost (tutaj brak obrotu palnika w poziomie nie będzie ograniczeniem), natomiast palnik 430EX skierowany w górę (praca w trybie "slave", obrót palnika w poziomie istotny, wręcz niezbędny).

Pytania:
    Czy ktoś to już testował taką opcję?
    Czy to się może sprawdzić podczas fotoreporterki, np na ślubie?
    Jaka jest Wasza opinia nt. takiego zestawu?

Szynę/sanki można kupić od kilkunastu (~19,00 zł na allegro) do kilkudziesięciu złotych.

Praca w zamontowaniu odwrotnym nie jest możliwa, ponieważ 380EX nie ma funkcji "slave".

Myślę, że można by było takie dwie lampy wykorzystać w większej ilości przypadków, gdyby 380EX miała możliwość pracy jako "slave".

Tu mi przychodzi na myśl gorąca stopka-fotocela do 380EX.

Dzięki temu (tak mi się wydaje) mógłbym używać 380EX i 430EX jako osobne źródła światła uruchamiane lampą wbudowaną w body mojego 350D.
    Czyli w sumie trzy źródła światła.

Co o tym sądzicie ??

Czy taki 'dżinks' jak w linku poniżej sprawdzi się w takim zastosowaniu?
    http://www.allegro.pl/item156800473_...ca_stopka.html

A jeśli nie taki jak wyżej, to jaki inny moglibyście zaproponować??

Jakie macie jeszcze pomysły na wykorzystanie takiego zestawu 380EX & 430EX ??
    Ostatnio edytowane przez TOMMYx ; 21-01-2007 o 12:18
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ale tylko 550EX, 580EX i Sigma 500 może działać jako master. więc aby wyzwolić 430EX potrzebujesz albo fotoceli albo radia

Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    Ale tylko 550EX, 580EX i Sigma 500 może działać jako master. więc aby wyzwolić 430EX potrzebujesz albo fotoceli albo radia
    Czyli rozumiem, że bez zastosowania fotoceli/radia nie wyzwolę 430EX za pomocą wbudowanej lampy lub 380EX zamontowanej na body ?

A co z funkcją "slave" ? Wydawało mi się, że właśnie dzięki funkcji "slave" 430EX jest tak zbudowana, że można ją wywołać błyskiem innej lampy... Czyli źle myślałem ?? ??:

Czyli w przypadku trzech źródeł światła potrzebuję dwóch fotocel, po jednej dla 380'tki i 430'tki ? ??:

Jeśli na 100% tak, to czy takie fotocele jak w linku i na obrazku powyżej będą odpowiednie?
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOMMYx Zobacz posta
    Witam,

Mam pewien mały dylemat, w związku z tym postanowiłem podzielić się nim z Wami.
    Posiadam lampkę 380EX i jestem właśnie w trakcie zakupu 430EX.

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość dobrej współpracy tych dwóch lamp w praktyce.

Przykład:
    380EX zamontowana na body, 430EX zamontowana na szynie/sankach - palnik 380ex skierowany na wprost (tutaj brak obrotu palnika w poziomie nie będzie ograniczeniem), natomiast palnik 430EX skierowany w górę (praca w trybie "slave", obrót palnika w poziomie istotny, wręcz niezbędny).
    Praca w trybie slave nic nie da, bo nie będzie lampy która by nią w tym trybie sterowała (550 EX, 580 EX, ST-E2 i któryś z ring lightów do macro).
    Jak podepniesz do niej fotocelę to w najlepszym wypadku będzie paliła z pełną mocą...

Dzięki temu (tak mi się wydaje) mógłbym używać 380EX i 430EX jako osobne źródła światła uruchamiane lampą wbudowaną w body mojego 350D.
    Czyli w sumie trzy źródła światła.
    Jest szansa że zadział pod warunkiem że fotocela będzie reagowała na drugi błysk, dodatkowy problem to taki że wbudowana nie będzie wiedziała o pozostałych lampach i będzie próbowała błysnąć tak żeby poprawnie wyeksponować scenę a do tego będą błyskać pozostałe dwie...

Jakie macie jeszcze pomysły na wykorzystanie takiego zestawu 380EX & 430EX ??
    Tak, sprzedaj 380 EX na Allegro, kup 580 EX i do tego ewentualnie ST-E2
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

A co z funkcją "slave" ? Wydawało mi się, że właśnie dzięki funkcji "slave" 430EX jest tak zbudowana, że można ją wywołać błyskiem innej lampy... Czyli źle myślałem ?? ??:
    Źle myślałeś, nie błyskiem a w podczerwieni, lampą master.
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/ - tak są odpowiedzi na wszystkie pytania....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Źle myślałeś, nie błyskiem a w podczerwieni, lampą master.
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/ - tak są odpowiedzi na wszystkie pytania....
    Dziękuję za link, zaraz zabiorę się za lekturę.

No Panowie, ściągnęliście mnie na ziemię, dziękuję.

Czyli ewentualnie, poza sprzedażą 380'tki, mogę spróbować z fotocelami.
    Myślałem o takim zastosowaniu do oświetlenia namiotu bezcieniowego, po bokach dwie lampy z fotocelami, tylko czy to ma sens, czy się sprawdzi.

Zakup 580EX odpada (pieniążki ??: ), tym bardziej transmitter (pieniążki, sens zakupu/potrzeby).
    Pozdrawiam,
    T.

--

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

to kup sigme. parametry podobne do 430ex, a ma fotocele, dzieki czemu bedziesz mogl ja wyzwalac tak jak chcesz.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

jasie_pany
    Guest

Domyślnie canon 430EX czy Sigma Ef500 DG Super

Mam pytanie, zalezy mi zeby lampa miala fotocele i bezprzewodową komunikacje z aparatem (czy te lampy posiadaja komunikacje wireless?) jak nie to co mialbym dokupic. No i pytanie jak w tytule, bo cena jest prawie ze identyczna. Mam canona 350d
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...TTL_Flash.html
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...per_Flash.html
    wszyscy polecali 430Ex czy jakas inna lampe polecacie do 250$ najlepiej z tego sklepu??
    Bardzo bede wdzieczny za info.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasie_pany Zobacz posta
    Mam pytanie, zalezy mi zeby lampa miala fotocele i bezprzewodową komunikacje z aparatem (czy te lampy posiadaja komunikacje wireless?) jak nie to co mialbym dokupic. No i pytanie jak w tytule, bo cena jest prawie ze identyczna. Mam canona 350d
    Posiadają ale nie z aparatem. Zadaj sobie 5 minut trudu i przeszukaj forum w temacie lamp, dowiesz się że samym aparatem lampy sterować nie można....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

jasie_pany
    Guest

Domyślnie

wiem ze samym aparatem nie mozna. to juz wyczytalem, ale widzialem ze na stopke naklada sie jakis przekaznik ktorym mozna sterowac lampa. I nadal nie wiem ktora jest lepsza. Ktora polecacie?

Uprawnienia umieszczania postów