Cytat Zamieszczone przez TOMMYx Zobacz posta
Witam,

Mam pewien mały dylemat, w związku z tym postanowiłem podzielić się nim z Wami.
Posiadam lampkę 380EX i jestem właśnie w trakcie zakupu 430EX.

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość dobrej współpracy tych dwóch lamp w praktyce.

Przykład:
380EX zamontowana na body, 430EX zamontowana na szynie/sankach - palnik 380ex skierowany na wprost (tutaj brak obrotu palnika w poziomie nie będzie ograniczeniem), natomiast palnik 430EX skierowany w górę (praca w trybie "slave", obrót palnika w poziomie istotny, wręcz niezbędny).
Praca w trybie slave nic nie da, bo nie będzie lampy która by nią w tym trybie sterowała (550 EX, 580 EX, ST-E2 i któryś z ring lightów do macro).
Jak podepniesz do niej fotocelę to w najlepszym wypadku będzie paliła z pełną mocą...

Dzięki temu (tak mi się wydaje) mógłbym używać 380EX i 430EX jako osobne źródła światła uruchamiane lampą wbudowaną w body mojego 350D.
Czyli w sumie trzy źródła światła.
Jest szansa że zadział pod warunkiem że fotocela będzie reagowała na drugi błysk, dodatkowy problem to taki że wbudowana nie będzie wiedziała o pozostałych lampach i będzie próbowała błysnąć tak żeby poprawnie wyeksponować scenę a do tego będą błyskać pozostałe dwie...

Jakie macie jeszcze pomysły na wykorzystanie takiego zestawu 380EX & 430EX ??
Tak, sprzedaj 380 EX na Allegro, kup 580 EX i do tego ewentualnie ST-E2