Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Fotograficzny zastój, czyli pogoda itp.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    A ktoś powiedział, że jestem dobrą baletnicą?
    ludzie to tak pie...olą

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie przesadzałbym z tym zastojem. Owszem, o ciekawy kadr nieco trudniej, ale to nawet dodaje nieco smaczku zabawie w fotografowanie, bo teraz trzeba się za zdjęciem nieco nachodzić.
    Przykładzik pierwszy: 23 grudnia, odpuściwszy sobie w poprzedzający ten dzień piątek spożywanie napojów wyskokowych (co przyszło mi bez żalu, jak przez większość piątków w roku ) przejechałem się rano 120 km, w gruncie rzeczy żadna odległość i proszę, nawet kawałek niby zimy udało mi się zobaczyć:

Przykładzik następny: drugi dzień Świąt, znudzony pozostawaniem w świątecznym letargu i wymęczony własnym obżarstwem ustawiłem się z kumplem na poobiedni miniplenerek. Akurat przyplątała się mgła i zrobiły się całkiem interesujące warunki do pstrykania, wracając do auta ufociłem pomnik kardynała Bolesława Kominka przy kościele NMP na Piasku. Stoi tam od dość dawna i nigdy dotąd nie wydał mi się interesującym obiektem fotograficznym.

Focić można o każdej porze roku, prawie ze niezależnie od pogody. Jak jest szaro i nieciekawie wymaga to tylko trochę więcej cierpliwości i zachodu, czasami nieco inwencji w wymyślaniu potencjalnych tematów.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    (...) Macie jakieś sposoby na fajne zdjęcia? Radzicie sobie z tym jakoś? Czy pozostają tylko zdjęcia studyjne?
    Wbrew pozorom nie piszę, bo jestem rozpaczony, tylko jestem ciekaw czy tylko ja mam jakiś zimowy zastój
    Jest sposób . Musieć zrobić zdjęcia. Ja tak mam od iluś dni .

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie przesadzałbym z tym zastojem. Owszem, o ciekawy kadr nieco trudniej, ale to nawet dodaje nieco smaczku zabawie w fotografowanie, bo teraz trzeba się za zdjęciem nieco nachodzić.(...)
    Dokładnie. Dla mnie im trudniej tym ciekawiej .

Swoją drogą Akustyk, MacGyver zdjęcia - rewelka .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-01-2007 o 12:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Ja mam na odwrót, ostatnim czasem zaczołem prace w innych godzinach. wychodze ciemno, wracam ciemno więc nic mi pozostaje jak zadowolenie się ciemnościami.
    Czasem uda się coś w drodze z pracy albo do pracy złapać w kadrze, zdjęcia z tego okresu napełnione są troche grozą, inne niż te letnie pięknie i cukierkowe. Pokazują surowość pory roku, szarość do okoła powoli zaczyna przemawiać do mnie w mych zdjęciach.
    Z drugiej strony gdy pogoda strasznie nie na ręke, więcej zdjęć rodzinych robię i nadrabiam zalegości - takie tez powinny się przewijać w kolekcji.

A swoją drogą fajny czas na uporządkowanie swoich kolekcji, zrobie porządków i zaproszenie znajomych na taki roczny rekonesans w postaci prezentacji :-D
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacech1 Zobacz posta
    Ostatnio byłem w Katowicach i pomimo fatalnej pogody udał mi się zrobc kilka fotek.
    W ostatnią środę koło 18-19 fociłeś przejeżdżające samochody z mostu obok ING Banku Śląskiego?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    daleko nie szukajac, zeszlej niedzieli na calodniowce zrobilem chyba jedne z fajniejszych swoich zdjec wiosennych i prosze bez komentarzy, ze wiosennych zdjec nie robi sie w zimie.
    No, ale jak jest taka pogoda, jak na tych zdjeciach, to czasem lepiej niz w lecie :> a tu chyba chodzilo o ponure, szare dni z wiatrem i deszczem ze sniegiem. I wtedy juz nie jest tak latwo. Wielu idzie wtedy w kierunku fotografii C-B - i jest w tym sporo slusznosci.

Ale np. przy portretach zaleta jest to, ze swiatlo jest miekkie, nie rzuca ostrych cienii na twarzy - wiec pod tym wzgledem jest dobrze. Ale niestety modelki przy takiej temperaturze zwyczajnie marzna. No i czasem trzeba sie nie zle nakombinowac, jak uzyskac jakas sympatyczna tempereture barwne zdjec - WB staje sie kluczowym problemem (jeszcze bardziej niz zwykle) - ale na to jest rozwiazanie o ktorym juz wspomnialem - fotografia czarno-biala.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Widać zmienność osobniczą jednym pogoda sprzyja a drugim nie. Jednym pobudza wyobraźnię a innym usypia. W ostatnich trzech tygodniach robiłem mniej zdjęć ale tylko z powodu ilości obowiązków w pracy a dziś ruszam połazić i chwycić kilka ciekawych ujęć. Zatem nie generalizujmy i bądźmy wyrozumiali dla tych, którzy gorzej znoszą kaprysy aury.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    No, ale jak jest taka pogoda, jak na tych zdjeciach, to czasem lepiej niz w lecie :> a tu chyba chodzilo o ponure, szare dni z wiatrem i deszczem ze sniegiem. I wtedy juz nie jest tak latwo. Wielu idzie wtedy w kierunku fotografii C-B - i jest w tym sporo slusznosci.
    Jak pogoda jest już całkiem bez sensu zawsze można wziąć kliszaka i zrobić takie

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

nooooo - chociazby - i wtedy c-b rulezzz!
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Etam, pogoda jest dobra jak kazda inna Nie narzekam na brak tematow.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów