Jesli masz potrzebe nie uzywania przedblysku - lampa manualna ci pozostaje.
....Albo system Metza i A- uważam, że chodzi on ok w opisywanych przeze mnie sytuacjach i innych zresztą też.

Aha i tym FEL to oczywiscie blyska po twarzach a nie ubrankach a najlepiej to ta 550EX w tryb M przelaczyc jesli robisz wiele klatek i chcesz miec je tak samo naswietlone
Miałem to na uwadze, ale przy pracy portret - postać zmieniam odległość od dziecka, a tym samym za każdym razem musiałbym się przełączać z mocą lampy. Wiadomo - jak trzeba to można się tego nauczyć - tak jak ustawienia ostrości w kompakcie, ale po co gdy można kupić tańszą lampę, która będzie robić to za Ciebie?

Generalnie jestem zadowolony z pomiaru A w Metzu i nawet częściej na nim robię niż na ETTL-u.

A propos Twego dawnego cytatu:
" i would say auto seemed better about 75% of the time. but just when you would think auto was going to be the consistent mode, some pics would look better in ettl2. i spent two weeks trying both basic modes for each shot, and went nuts and returned it."
Nie jestem mistrzem w ang, ale zdaje mi się, że tu chyba gościu jednak nie pisze że Metz jest w 75% przewidywalny, a stwierdza, że w 75% wydaje mu się lepszy - choć jak twierdzi ten człowiek później kilka zdjęć wyszło mu lepiej w ETTL2 . Więc wynika z tego fragmentu, że porównanie dotyczy Auto Metza z ETTL2 a nie zwykłym ETTL-em

a jeszcze
"put the 550 away until I get an eTTL-2 camera"
zrozumiałem, że trzymał się z dala od 550 dopóki nie nie zakupił aparatu w systemie E-TTL2

pozdr.