Chyba chodzi o 54 MZ4? Bo o Metzu MZ 4 nie słyszałem...
Ale do rzeczy. Mam 54 mz3. Kupiłem go zamiast 550EX bo cena i drugi palnik, i przy ew.
zmianie stadartu (np. gdybym kupił sobie jakiś cyfrowy kompakt nie-Canona ze stopką) wymieniam tylko kostkę za ok 100 zł i mam lampę. Wolałem go też od 420EX bo cena podobna a większa liczba przewodnia + wyżej wymienione.
Co do przewidywalności błysków w ETTL-u: w teście Foto porównującym obie lampy, przy czułości ISO 100 odchylenia były takie same (0,2EV) przy ISO 400 Metz wypadł gorzej (0,6EV w porównaniu do 0,3 Canona), ale to na dobrą sprawę jest pomijalna róznica.
Sam posiadam tą lampę nie tak znowu długo ale parę (naście) rolek już pstryknąłem. Problemów które wymienia Vitez nie zauważyłem. W ETTLu ani przepalone, ani niedoświetlone (chyba że zapomnę korekcję wyłączyć)
Drugi palnik nie działa w ETTL-u. To znaczy po jego włączeniu lampa automatycznie przestawia sie w TTL. I działa dalej, przynajmniej z Eosem 50. Z np. 10D, który ma tylko ETTL drugi palnik nie będzie błyskał. Chyba że wymiana kostki na nowszą coś tu daje, nie wiem.
Jest natomiast jedna rzecz która mnie wkurza, związana z tym dodatkowym palnikiem. Mianowicie, po włączeniu lampy i aparatu, trzeba koniecznie strzelić 1 błysk z właczonym tylko głównym palnikiem, w trybie ETTL. (nawet bez migawki, może być FEL) Potem można włączyć 2 palnik i spokojnie pstrykać dalej. Jeżeli natomiast pominie sie powyższą procedurę i od razu zacznie sie robić zdjęcia w trybie 2-palnikowym - lampa straszliwie niedoświetla. (5EV?) Nie wiem czy to cecha tego modelu, czy uroda mojego egzemplarza lampy/kostki/aparatu, lub też kwestia współpracy jednego z drugim i trzecim. Jest to w każdym razie nieco irytujące, nie ma natomiast w tym przypadkowości - więc jeśli sie o tym wie, trudno schrzanić zdjęcia
Jak dla mnie korzyści wynikające z tego 2 palnika są na tyle duże że można z powyższą niedogodnością żyć. A jeśli ktoś nie zauważa tych korzyści - nie musi tego palnika włączać, i lampa się zachowuje w 100% normalnie. Przynajmniej moja
BTW jeśli ktoś ma takiego samego Metza (54 MZ3, kostka 3102M), i używa 2 palników - chętnie dowiem sie czy jego lampa zachowuje sie tak samo.