Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Brak możliwości kopiowania RAW-ów

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Sproboj zmienic tryb komunikacji w menu w aparacie na PTP i sprobowac przez XPka zrzucic. Ew. jesli juz masz PTP, to zmien na normal i sproboj canonowskimi programami.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    Sproboj zmienic tryb komunikacji w menu w aparacie na PTP i sprobowac przez XPka zrzucic. Ew. jesli juz masz PTP, to zmien na normal i sproboj canonowskimi programami.
    Nie wiem o jaką funkcję dokładnie chodzi, nie mogę nic takiego znaleźć w menu aparatu.
    Trochę irytująca ta sytuacja z tymi RAW-ami...

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

w 300D to jest zdajsie w zakladce "set-up 2" przejedz pokolei, to na pewno znajdziesz u siebie. Bo ten tryb PTP to jest pod XPka dedykowany, a domyslnie (chyba) nie jest wlaczony. Wiec jest szansa, ze to rozwiaze Twoj problem.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus Zobacz posta
    w 300D to jest zdajsie w zakladce "set-up 2" przejedz pokolei, to na pewno znajdziesz u siebie. Bo ten tryb PTP to jest pod XPka dedykowany, a domyslnie (chyba) nie jest wlaczony. Wiec jest szansa, ze to rozwiaze Twoj problem.
    Nie ma tej opcji w 400D.
    Spróbuję coś pogrzebać w kompie.
    Jeśli to nic nie pomoże to tylko czytnik rozwiąże mój problem.

Kuba_N
    Guest

Domyślnie

Pewnie to kwestia jakichś ustawień w aparacie, tudzież w systemie. Nie wiem, ja swojego podłączam, zrzucam .jpeg i RAW i nie mam żadnych problemów.

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    Nie ma tej opcji w 400D.
    Spróbuję coś pogrzebać w kompie.
    Jeśli to nic nie pomoże to tylko czytnik rozwiąże mój problem.
    Aż mi się wierzyć nie chce, że nie ma..Poszukaj ... tryb albo PTP albo Normal. PTP to wtedy aparat jest widziany jako dysk zewn.
    Opisany przez Ciebie problem najczęściej pojawiał się jak ludkowie zgrywali fotki przy użyciu programu windowsowego do fotek.
    Ja do zgrywania bezpośrednio z aparatu używam Zoom Browsera. On uruchamia program o nazwie CameraWindow...
    Inna sprawa...że mam już czytnik :grin:
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Domyślnie

Owszem, jak zgrywam JPEG z aparatu to idzie mi przez program z Windowsa.
    Po podłączeniu aparatu uruchamia się on automatycznie i nie wiem czy jest taka możliwość, żeby przestawić w jakichś opcjach tak, aby nie był on programem domyślnym, tylko system pozwalał na wybór innego softu, co pozwoliłoby na uruchomienie softu Canona.

Próbowałem różnych rzeczy i już wiem, że to wina leżąca po stronie komputera i jego oprogramowania, a konkretnie chyba sterowników.
    Nie mam już czasu, ale postaram się zrobić to jutro.

P.S.
    W sprawie tej opcji w aparacie- albo ja tego nie widzę, albo tego nie ma.
    Najlepiej żeby wypowiedziała się osoba, która dobrze zna ten aparat.

Mimo wszystko dziękuję za próbę pomocy.
    Tak czy inaczej muszę kupić czytnik, bo napewno ułatwi pracę i przynajmniej aparat nie będzie tracił energii bo podejrzewam, że przy kopiowaniu większej ilości zdjęć dużo jej pobiera.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

power on -> menu -> druga pomarańczowa zakładka z opcjami -> 'connection'

a o ile pamiętam to na PTP nie dość, ze wolniej działa, to windows za chiny nie zgra .cr2 tą metodą;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    power on -> menu -> druga pomarańczowa zakładka z opcjami -> 'connection'

a o ile pamiętam to na PTP nie dość, ze wolniej działa, to windows za chiny nie zgra .cr2 tą metodą;
    Jakby nie było to i tak nie ma takiej opcji w żadnej z zakładek!

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Po przeglądnięciu manuala z 400D, stwierdzam - ten model nie ma takiej funkcji ;p

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów