Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Nieprecezyjny automatyczny wybór ekspozycji

Dopiero zaczyna

Domyślnie Nieprecezyjny automatyczny wybór ekspozycji

Mam wrażenie że system Canona z naciskiem na amatorskie lustrzanki ma tendencje do niedoeksponowywania, przy P(automatycznym doborze migawki i przysłony).
    Żeby uzyskać poprawną ekspozycję muszę kompensować dodatnio, to niestety troszkę nieergonomiczne.
    Czy macie podobne spostrzeżenia?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez do_urden Zobacz posta
    Mam wrażenie że system Canona z naciskiem na amatorskie lustrzanki ma tendencje do niedoeksponowywania, przy P(automatycznym doborze migawki i przysłony).
    Żeby uzyskać poprawną ekspozycję muszę kompensować dodatnio, to niestety troszkę nieergonomiczne.
    Kiedyś mi się wydawało że przy pomiarze matrycowym niedoświetla 1/3EV. Ostatnio naświetlam przy użyciu histogramu "na światła" więc temat automatycznego pomiaru przestał mnie interesować.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Kiedyś mi się wydawało że przy pomiarze matrycowym niedoświetla 1/3EV. Ostatnio naświetlam przy użyciu histogramu "na światła" więc temat automatycznego pomiaru przestał mnie interesować.
    Na światła masz na myśli Histogram blisko prawej (ale bez przepaleń).
    Możesz rozwinąć Bo chyba nie bierzesz pomiaru z najjaśniejszej partii kadru (świateł)
    5D + L

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Ja mialem dokladnie odwrotne wrazenie - ze mi lekko przeswietla.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie, bo założenie że jakikolwiek automatyczny pomiar da poprawną ekspozycje jest błędne i świadczy o nie zrozumieniu zasad pomiaru światła... Szczególnie w przypadku wynalazków w postaci matrycy...
    Poprawną ekspozycję to powinieneś dostać jak zmierzysz szarą kartę, cokolwiek od niej odbiegającego trzeba korygować.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam na myśli fakt, że niezależnie od rodzaju pomiaru światła, powiem więcej, nawet pomiaru w punkt, lecz bez kompenspwania ekspozycji niemal w każdym przypadku pomiar jest przynajmniej o 0.5 EV nieprawidłowy. Zdjęcie jest niedoświetlone, więc koryguje to przy każdym ujęciu.
    Piszę to z perspektywy użytkowania chociażby lustrzanki analogowej EOSa 300-tki , gdzie bez korekty gęstości i innych ustawień zdjęcie jest prawidłowo naświetlone przy pomiarze matrycowym bez kompensowania.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

mam na myśli fakt, że niezależnie od rodzaju pomiaru światła, powiem więcej, nawet pomiaru w punkt, lecz bez kompenspwania ekspozycji niemal w każdym przypadku pomiar jest przynajmniej o 0.5 EV nieprawidłowy...
    Hmm 0,5 EV?? to napisz jeszcze jak to sprawdzasz?? Przy tak drobnym odstepstwie moze sprawa sprowadza sie do ciut za bardzo przyciemnionego monitora?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

mam na myśli fakt, że niezależnie od rodzaju pomiaru światła, powiem więcej, nawet pomiaru w punkt, lecz bez kompenspwania ekspozycji niemal w każdym przypadku pomiar jest przynajmniej o 0.5 EV nieprawidłowy. Zdjęcie jest niedoświetlone, więc koryguje to przy każdym ujęciu.
    Piszę to z perspektywy użytkowania chociażby lustrzanki analogowej EOSa 300-tki , gdzie bez korekty gęstości i innych ustawień zdjęcie jest prawidłowo naświetlone przy pomiarze matrycowym bez kompensowania.
    A skąd wiesz że w EOS300 zdjęcie było prawidłowo naświetlone ? Zrobiłeś kiedyś slajd i pomierzyłeś jego gęstość densytometrem ? Jeżeli robiłem tylko odbitki z negatywów, to niestety nie masz zielonego pojęcia jak były naświetlone Twoje zdjęcia, bo lab przy robieniu odbitek to korygował...
    Twierdzić że aparat źle mierzy możesz jedynie jeżeli przy szarej karcie dostaniesz błędną ekspozycję (jak określić tą poprawną w cyfrze jest następnym problemem ale dajmy sobie na razie z tym spokój).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Na światła masz na myśli Histogram blisko prawej (ale bez przepaleń).
    Możesz rozwinąć Bo chyba nie bierzesz pomiaru z najjaśniejszej partii kadru (świateł)
    Tak, chodzi o histogram do prawej, a nawet 1 działkę dalej, bo matryca w 30D rejestruje ok 1,5EV więcej niż na histogramie i z RAW można to wyciągnąć. Niestety Canon nie rozpieszcza i w aparacie pokazuje histogram bez tego zapasu, trzeba na oko.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Pomiar na światła to określenie za pomoca pomiaru punktowego najjaśniejszego punktu kadru na którym nam zależy żeby widoczna na nim była jakaś faktura a nastepnie skorygowaniepomiaru w oparciu o fakt iż podaje on wartość średnią danego odcienia ( czyli w wolnym tłumaczeniu dla jasnego punktu podciągamy światło aż do takiego poziomu że barwa uzyska pożądany przez nas odcień i nie doprowadzimy do jej przepalienia ( utraty detali )
    Warto o tym poczytać i zrozumieć idee gdyż daje dobre wyniki

http://www.fotoamator.szm.sk/Technik...a-pompunkt.htm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów