1. tak
2. po ustawieniu WB na wzorzec - szary (bo wprowadzona jest korekta)
czerwony (w zasadzie z odcieniem czerwonym) będzie przy oświetleniu bez korekty.. Przykłady masz parę postów wyżej w moim poście (2 zdjęcia wzorca - jedno a AWB a drugie na Custom)
Niekoniecznie - spróbuj porobić zdjęcia na AWB przy jarzeniówkach czy czymś co ma dominację jakiejś temperatury - wtedy wyjdą ci śliczne trupie kolorki skóry albo inne takie "kwiatki".. O ile robisz w RAW to nie ma to większego znaczenia bo możesz sobie poprawić WB na etapie obróbki (jak masz wzorzec sfotografowany w tym swietle to bardzo pomoże) to jak robisz w jpg'u i skopiesz WB to bez dużych kombinacji w fotoszopie czy innym wyjdzie kicha.. a jak bardzo będzie światło skopane to najczęściej w ogóle ciężko będzie coś wyciągnąć - a często oko jest zawodne - na oko wygląda ok a potem wychodzi paskudna dominacja jakiegoś odcienia..
Ja nauczyłem się tego dość boleśnie jak pożyczyłem od kolegi 300D za 3 lata temu i poszedlem robić zdjęcia na zabawie choinkowej swojej córki - wcześniej bawiłem się aparatem i ustawiłem WB na custom jako wzorca ustawiając zdjęcie kadłuba zaimpregnowanej żaglówki (kolor taki ciemnozielony)- robiłem oczywiście w jpg i pare w RAW żeby zobaczyć czemu toto tak zre kartę.. potem nad rawami spędziłem jakiąś godzinkę (nie znając programu do obróbki) a nad jpgami ze 4 dni.. i tak RAWy wyszły najlepsze i 3/4 jpg-ów wywaliłem.. odtąd nawet jak robię w RAW to staram się ustawić odpowiednio wcześniej WB bo wtedy najłatwiej potem obrabiać..
Pozdr
Artur