Cytat Zamieszczone przez quant Zobacz posta
Dla mnie argumentem na to, że zwykła biała kartka nie nadaje się do ustawiania WB jest np. to, że w świetle słonecznym ma ona ciepły odcień. Przy ustawionym na kartkę WB ta sama kartka na zdjęciu będzie szara.
Jeśli tak to widzisz, to i szara będzie miała ciepły odcień. Ilośc światła na odcień nie wpłynie.

Zastanawiam się, czym z punktu fizyki powinna się charakteryzować taka idealna "szara karta". Pewnie jakimś specyficzną charakterystyką odbijania promieniowania, ale jaką ?
Idealnie nijaką Tzn. każda długośc fali światła musi byc odbijana w takim samym stopniu.

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
Dlatego nie 7,5 % bo doświadczalnie było sprawdzone (jest gdzieś w necie art. o tym) że najlepiej sprawdza się 5% ale oczywiście jak kto woli.
Chętnie bym linka zobaczył, gdyż to co piszesz brzmi jak horoskop
Ja mam 300d żółwia i robię rawy i nie ma problemu nie muszę biegać z żadną kartą a jedyny kapsel, jaki mam to kapsel od piwa.
Nie ma sensu. Przecież w rawach też trzeba WB ustawic i karta równie przydatna jest.

Cytat Zamieszczone przez Pogonus Zobacz posta
18% szarości w odcieniu neutralnym. Taką kartę można przygotować samemu kładąc za pomocą drukarki atramentowej lub laserowej jednolitą applę o wymienionych wcześniej parametrach na zwykłą białą kartkę papieru (lepiej wziąć kartkę o wyższej gramaturze, np. 160 g/m2).
18% czy 50% nie ma różnicy. A drukowac nie radzę. Po pierwsze, tusze mogą miec dziwne widmo, po drugie papier bywa lekko kolorowy. Efekt taki sam, jakby ustawiac WB na biały sweterek.