Chodzi o korektę czułości matrycy względem bieli wzorcowej (widma światła białego). Dobrze napisałeś, że filtr jest przed matrycą, a nie na, ale nie wiem skąd wysunąłeś wniosek, że przepuszcza on tylko 18% światła — odwrotnie!.
System DIGIT dotyczy konstrukcji i sposobu pracy matrycy. Jak wiesz, w 300D montowane były matryce DIGIT, a np. już w 20D DIGIT II.
Oh ty Pogonus wogóle jakieś herezje wypisujesz![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
Ale poplątanie! Nie ma w Canonach regulacji czułości matrycy innej niż wybór iso. Co do przepuszczania 18% to napisałeś ty: "!8% szarości, bo tak mniej więcej jest ustawiona przepuszczalność (reaktywność) filtra na matrycy". Pisząc "System DIGIT" chyba masz na myśli DIGIC, czyli procesor włożony do aparatu. On nic nie ma z pomiarem bieli poza tym, że siedzi tam zakodowany jakiś algorytm.
I żaden element z tego nie ma wpływu na pomiar WB.
Przyznaję rację, że poplątałem, ale to właśnie procesor i wspomniane algorytmy związane są z odczytem wartości światła i ustawieniem balansu bieli.
Chyba pomyliło Ci się z procesorami w aparacie - chodzi raczej o DIGIC i DIGIC II, co do 18% szarości to IMHO dlatego że na tą wartośc są kalibrowane światłomierze, a to już troszkę historyczne uwarunkowane (dawniej przyjmowało się że to warość średnia, dokładne pomiary wykazały przeciętna choć leży w odległości 2,3EV od bieli i około 2,7EV od czerni) ale światłomierze cały czas są tak kalibrowane
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Odpowiedział za mnie artus. Dziękuję!
A jak w takim razie według Ciebie to wygląda i co w istocie ma wpływ na ustawienia WB?