Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: Jak W Praktyce Ustawic Wb

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy ustawianiu custom WB najlepiej sie sprawdza szara karta alo o 5% zaszażeniu czy jak to tam nazwać czyli prawie biała ale nie do konca.
    Z białą kartą jest problem bo skąd ją weźmiesz ile kart taki bialy raz niebieskawy innym razem zoltawy.
    A tak na marginesie jak chcesz na studnówce ciągle karty pstrykac?

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

Na przyklad do zdjecia grupowego, czy zdjec na tlach w grupkach...zawsze to kilkadziesiat minut obrobki do przodu
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull Zobacz posta
    Witam

Nie znalazlem, a szukalem, wiec pisze.

Chodzi mi o to jak w praktyce ustawiace balans bieli? Chodzi mi tylko o fotki indoor, przy mieszance swiatel. Chodzi mi tylko o fotki .JPG i ustawienia przed obrobka na kompie.
    Zawsze ustawiałem na szarą kartę. Teraz kupiłem WB CAP i ustawiam z tym kapslem. Efekt jest taki sam jak z szarą kartą z tym że jest to o wiele wygodniej. Polecam wszystkim używanie tego kapsla.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    Przy ustawianiu custom WB najlepiej sie sprawdza szara karta alo o 5% zaszażeniu czy jak to tam nazwać czyli prawie biała ale nie do konca.
    A czemu nie 7.5%?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    Łańcut, podkarpackie

Domyślnie

@Jerzy C

Gdzie kupiles CAPSA ?
    Canon stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Bywalec

Domyślnie

Zamiast Expodisc'a, który jest cholernie drogi, polecam coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item161773045_..._cap_58mm.html
    Mam coś takiego - na 67mm - i w mieszanym oświetleniu sprawdza się doskonale! A jaka łatwość użycia! W dziennym oświetleniu jego użycie nie daje lepszych efektów niż Auto WB (przynajmniej ja nie zauważyłem istotnych różni), ale w trudnych, nietypowych warunkach jest super.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Oto porównanie AUTO WB i WB wg wzorca (szara kartka).Oświetlenie;lampa kuchenna z żarówką białą 100W

AUTO WB

WB wg wzorca

Różnica powalająca.Dla wygody zakupie sobie ten WB CAP i przestanę się męczyć w PS w pozukiwaniu punktu szarości by uzyskać prawidłowe barwy.
    Wiem,wiem jest jeszcze RAW ale jakoś rzadko go używam w moim 300D ''żółwiku''.
    Ostatnio edytowane przez Richie ; 28-01-2007 o 22:55
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Zamiast Expodisc'a, który jest cholernie drogi, polecam coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item161773045_..._cap_58mm.html
    Mam coś takiego - na 67mm - i w mieszanym oświetleniu sprawdza się doskonale! A jaka łatwość użycia! W dziennym oświetleniu jego użycie nie daje lepszych efektów niż Auto WB (przynajmniej ja nie zauważyłem istotnych różni), ale w trudnych, nietypowych warunkach jest super.
    Pokażesz jakieś zdjęcia z użyciem tego cudu? Czy efekt jest lepszy niż przy custom WB robionym na białą kartkę?
    Nie do końca też rozumiem jak się tego używa.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dlatego nie 7,5 % bo doświadczalnie było sprawdzone (jest gdzieś w necie art. o tym) że najlepiej sprawdza się 5% ale oczywiście jak kto woli. Ja mam 300d żółwia i robię rawy i nie ma problemu nie muszę biegać z żadną kartą a jedyny kapsel, jaki mam to kapsel od piwa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie argumentem na to, że zwykła biała kartka nie nadaje się do ustawiania WB jest np. to, że w świetle słonecznym ma ona ciepły odcień. Przy ustawionym na kartkę WB ta sama kartka na zdjęciu będzie szara.

Zastanawiam się, czym z punktu fizyki powinna się charakteryzować taka idealna "szara karta". Pewnie jakimś specyficzną charakterystyką odbijania promieniowania, ale jaką ? Mówi się ogólnikowo na stronach WWW, że mózg kompensuje różnice pomiędzy źródłami światła, tak że biała kartka jest w przybliżeniu zawsz biała niezależnie od oświetlenia. Ale oznaczałoby to, że całkowite promieniowanie docierającego do oczu mózg potrafi (genialne by to było!) rozbić na dwie składowe: (i)oświetlenie i tylko na podstawie tej składowej robić korekcję drugiej składowej, (ii) składową wynikającej z charakterystyki widmowej przedmiotu.
    Może jest krótkie wytłumaczenie nie wymagające dłuższej lektury ?
    Canon G5

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów