Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Dziwna plama na zdjęciach robionych nocą.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

robkom przeciez mozesz wykonac zdjecie dekielka i sprawdzisz czy to matryca
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robkom Zobacz posta
    przed chwila zrobiłem z 10 fotek z czasami od 15 do 30s, z dekielkiem. rzadnych plam nie ma na iso 100, dopiero przy 30s i iso 1600 pojawiła się plama....
    i to tez jest dziwne .. tak u mnie wyglada "czern dekielka " na iso 1600 i czasie 30s.. wczesniej (przed testem dekielka) robilem troche zdjec (wiec matryca nie byla tak do konca "zimna") a ten test - coz, tyle juz jestem na tym forum a, wstyd sie przyznac - jeszcze nigdy nie fotografowalem dekielkow i ciekaw bylem wyniku

Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-01-2007 o 19:10

robkom
    Guest

Domyślnie

faktycznie u Ciebie Kubak82 plam nie ma ale w prawym narożniku masz hot piksele. A wsprawie moich zdjęć myślę że to może też być przyczyna źle zakrytego wizjera, moglo jakieś światło od tyłu się dostać.. ale z drugiej strony plama jest tylko po środku prawej strony... sam nie wiem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

faktycznie u Ciebie Kubak82 plam nie ma ale w prawym narożniku masz hot piksele.
    tym sie aqratnie nie przejmuje - rzadko uzywam iso 1600 na 30s.. ok, w zasadzie to byl moj pierwszy raz .. w normalnych ujeciach (nawet nocnych) jeszcze NIGDY nie zauwazylem jakiegos hot piksla wiec nie ma co sobie glowy zawracac

A wsprawie moich zdjęć myślę że to może też być przyczyna źle zakrytego wizjera, moglo jakieś światło od tyłu się dostać.. ale z drugiej strony plama jest tylko po środku prawej strony... sam nie wiem.
    moja rada - jesli plama jest tylko przy testach - olej to.. jesli natomiast wychodzi przy zwyklych nocnych fotkach (nizsze iso i krotsze czasy) to wyslalbym aparat na Żytnia.. nie zebym byl jakims onanista ale szkoda by bylo zepsuc dobre ujecie taka "plamą " gdyby akurat wyzsze iso i długi czas byly potrzebne

Domyślnie

Kolor plamy (okołofiolet) wskazuje na nagrzewanie się elektroniki koło matrycy i ciepło idzie na matrycę w tym jednym miejscu (jak sam wspomniałeś zawsze w tym samym). To na pewno nie wizjer.

robkom
    Guest

Domyślnie

....czyli mozna to uznać za wadę aparatu, czy jeśli aparat jest na gwarancji to muszą go naprawic?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów