Pozdrawiam,
T.
--
"Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."
Są. Nie wiem, czy czytałeś TE opisy -> Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO, -> Sigma 18-50mm F2.8 EX DC.
Dodam jeszcze, że jest trzecia Sigma 18-50 mm, tyle że 3.5-5.6 (TA -> Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC).
Niestety miałem w garści tylko tą drugą (bez macro), a poza tym żadnej z nich - więc oprócz podania Ci linków, nie mogę nic konstruktywnego o nich powiedzieć (a tym bardziej porównać ich).
Nie potwierdzam. Używałem jakiś czas Tamrona 28-75 z 300D - bardzo lubił jasno i nie przeszkadzało mu, że obco.Zamieszczone przez arra
To prawda - obiektywy Tokiny są bardzo O.K. Tyle, że 16-50 2.8 to nadal bliżej nieokreślona przyszłość...Zamieszczone przez arra
M@riusz
Ostatnio edytowane przez M@riusz ; 19-01-2007 o 10:17
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Tak, czytałem te opisy, jak i parę innych.
Jednakże opinii userów dotyczące tego nowszego szkiełka Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO jakoś nie znalazłem (żle szukałem czy może zbyt nowe, aby już były opinie).
Coraz bardziej się skłaniam do kupna tej Sigmy "bez MACRO".
Cena spadła (pewnie ma na to wpływ nowsza wersja), a opinie są, owszem, podzielone, ale większość pozytywnych.
C 17-40/4 L też kusi, ale trochę mało długiego końca, no i to światło...
Przemyślenia trwają ... na coś trzeba się w końcu zdecydować.
A co do Tokiny - aż tyle czasu nie mam.![]()
Pozdrawiam,
T.
--
"Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."
Sigma tak naprawde nie ma 50mm na dlugim koncu, tylko kolo 45mm, wiec roznica zadna, nie wiem nawet czy nie mniejsza niz miedzy 17 a 18mm
Swiatlo 2.8 to faktycznie przewaga, ale....nie az taka jak by sie wydawalo (przynajmniej nie na szerokim koncu), w dodatku wez pod uwage, ze prawdopodobnie Sigme jako szklo DC bedziesz musial przymknac do f=4 albo nawet 5.6 zeby zmniejszyc miekkosc na brzegach, ktora znika dopiero przy f=8 na 18mm:
Pozdrowienia
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
No w tym temacie to może jeszcze taka ciekawa stronka
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/... dosyć ciekawie porównuje masę obiektywów... (pod linkiem C17-40L kontra T17-50)
Zapodał ją (www.the-digital-picture.com) McKane w tym poście. Sądząc z reakcji innych forumowiczów, to niektóre z tych testów wypadają baaardzo ciekawie ;-)
Ehh, tak, widziałem, ta stronka mnie trochę zaskoczyła, tam wygląda na to, że np. ta Sigma daje lepsze efekty niż C 17-40 i T17-50 ( podczas wyboru szkła do testu trzeba zwracać uwagę na body, którym dany test został wykonany, powyższe wyniki można obejrzeć w połączeniu z 30D )
Z tymi testami jest różnie, co kraj to obyczaj.
Przerzucając net we wszystkie strony i oglądając fotki wykonane tą Sigmą 18-50/2.8 coraz bardziej się do niej skłaniam.
Są tutaj jacyś użytkownicy tej Sigmy ?
Jeśli tak, to prosiłbym jakieś linki do fotek wykonanych tym szkiełkiem - z góry tenkju![]()
Pozdrawiam,
T.
--