Majac doswiadczenia z zakupem "tanszych odpowiednikow", polecam zakup sprzetu Canonowskiego. Zaczynalem od 350D + Tamron 28-75. Teraz mam 30D + 17-40 i tylko zaluje, ze stracilem sporo kasy uwazajac ze tansze sa rownie dobre, a mniej kosztuja. Jesli potrzebujesz jasnego szerokiego szkla, to chyba 24-70 bedzie najlepszym rozwiazaniem. Jak uczy doswiadczenie: przy malej kasie nie stac nas na tanie zakupy ;-)
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Na wstępie dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Powiem tak - gdyby ten C 17-85 IS USM był trochę jaśniejszy, to bym go poważniej brał pod uwagę.
Ale zostawmy go na chwilę w spokoju...
Właśnie trafiłem na coś dziwnego/ciekawego/nowego...
Nie wiedziałem że są dwie Sigmy 18-50/2.8 ...
1. Sigma 18-50 mm f/2.8 DC EX ASP IF
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1704
2. Sigma 18-50mm f/2.8 DC EX Macro
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2568
Ten drugi model jest nowy, ale też droższy o 500 zł, więc to nie jest mała róznica.
Jest kilka różnic między tymi szkłami (linki powyżej są z opisem).
I teraz pytanie - czy ktoś bawił się tym nowym modelem ??
Jeśli tak, to jak działa AF? Gubi się? Ma tempo żółwia, czy może coś poprawili?
A może to winietowanie nieszczęsne zmniejszyli?
Testu tego szkła na optyczne.pl nie znalazłem.
Miał ktoś "to coś" w łapkach![]()
Pozdrawiam,
T.
--
"Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."
Witam !
Przyłączam się do dyskusji bo miałem i mam podobne dylematy.
Dosyć przypadkowo zostałem właścicielem Canona z obiektywem C 17-85/4-5.6 IS USM. Fajny zakres - to jego największy plus!, stabilizacja - nawet działa, to drugi plus, a poza tym dosyć ciemny i słaby optycznie. Robiłem trochę amatorsko ślubów, "młodym" podobało się, ale raczej ujęcia. Ja patrząc na ostrość zawsze modliłem, żeby nie chcieli większych formatów. Byłby dobry jako obiektyw weekendowy, ale za tą cenę - skandal. Żeby tak zrobili coś takiego tylko jaśniejsze i OSTRE! to byłby hit (chyba, że dali by zaporową cenę).
Reasumując to dłuższy kit za duże pieniądze, taki "zaawanowany kit", jeśli myślisz o zdjęciach wyższej klasy, trochę artyzmu itd to raczej nie polecam.
pozdrawiam
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Wracając do sedna - wyboru obiektywu:
może coś takiego:
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=1807
w/g testów na optyczne.pl wychodzi całkiem dobrze i zakres przyzwoity i na początek cena akceptowalna (chyba)
Hm, to ten loteryjny obiektyw, albo trafisz na ok AF, albo nie.
Myślałem o nim, pisałem o nim w pierwszym post'cie.
Problem jest w tym, że ja mieszkam w Opolu, a tu jest totalna dziura, jeśli chodzi o sprzęt foto. Po prostu masakra. Ani w MM, ani w fotojokerze, nigdzie nie mogę przetestować szkieł, o których wspomniałem w pierwszym post'cie, ani jednego z tych szkieł! :sad:
Więc nie mogę ryzykować, że zamówię szkiełko, przyjdzie do mnie, a tu straszny FF czy BF.
Dzwoniłem dziś to cyfrowe.pl i pytałem, czy są w stanie przetetstować to szkiełko ( mówię o tamim 17-50 mm f/2.8 ) pod kątem pracy AF'a.
Niestety, powiedzieli, że mają tyle ludzi zawsze na sklepie, że nie mają kiedy tego zrobić, więc po prostu nie zrobią. :-?
Apropos powyższych szkiełek SIGMY - nikt nie spotkał się z tym drugim, podobno nowym modelem??
Pozdrawiam,
T.
--
"Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."