Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 300d- problem z AF przy pl menu

mar0001
    Guest

Domyślnie 300d- problem z AF przy pl menu

wlasnie wgralem polskie menu,wszystko jest ok poza tym ze na namualnych ustawieniach aparat nie moze ustawic ostrosci,ciagle kreci w lewo i prawo i trzezba dlugo czekac az sie ustawi,wrocilem do oryginalnego firmware i wszystko jest ok. Czy ktos mial juz taki problem??Prosze o pomoc.

Mirek.c
    Guest

Domyślnie

Mam wgrane pl menu i AF na manualu chodzi poprawnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dziwne. W końcu firmware podmienia tylko czcionkę nie ingerując w inne ustawienia. Dlaczego miałby szwankować AF. Zrób kilka porządnych prób z tym samym obiektem i przy identycznym oświetleniu.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Dziwne. W końcu firmware podmienia tylko czcionkę nie ingerując w inne ustawienia. Dlaczego miałby szwankować AF. Zrób kilka porządnych prób z tym samym obiektem i przy identycznym oświetleniu.
    Nie podmienia czcionki, tylko zmienia opisy funkcji ;-), pamiętaj, że firmware to jakby system operacyjny aparatu i błędy w nim mogą powodować niedziałanie jakichś funkcji. Błąd mógł powstać podczas przesyłania przez sieć, podczas rozpakowywania, podczas kopiowania do aparatu. Proponuję jeszcze raz ściągnąć plik, jeszcze raz rozpakować i jeszcze jedną próbę z nowym plikiem. No i tak jak przedpisca sądzi, błąd mógł wystąpić przez operatora aparatu. Przyczyną może też być jakiś paproch na lustrze, czy obiektywie, który uniemożliwia zadziałanie AF.
    pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cychol
    Przyczyną może też być jakiś paproch na lustrze, czy obiektywie, który uniemożliwia zadziałanie AF.
    I ten paproch jakims cudem znikl po wgraniu oryginalnego firmware?

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

[ Dodano: 23-01-2005 ]
    Bo w krainie cudow rzecz sie dzieje
    Az sam sprawdzilem czy moje dwa wloski maja wplyw na AF. I cud sie stal. Ani przy AF ani przy MF nic dziwnego sie nie dzieje... Cud pewnikiem sie zdazyl

Wloski na lustrze of course.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No a niby jak włoski na matówce miały by wpłynąć na pracę AF?
    Co innego gdyby były na czujniku AF.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

I ten paproch jakims cudem znikl po wgraniu oryginalnego firmware?
    jasne żeby wgrać firmware trzeba ruszyć aparatem
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

O lusterko sie rozchodzi. Poprawilem.

Poza tym tak mi przyszlo do glowy, ze musialby to byc jakis gigant paproch zeby zablokowac wszystkie czujniki AF.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Re: 300d- problem z AF przy pl menu

Cytat Zamieszczone przez mar0001
    wlasnie wgralem polskie menu,wszystko jest ok poza tym ze na namualnych ustawieniach aparat nie moze ustawic ostrosci,ciagle kreci w lewo i prawo i trzezba dlugo czekac az sie ustawi,wrocilem do oryginalnego firmware i wszystko jest ok. Czy ktos mial juz taki problem??Prosze o pomoc.
    Po wgraniu PL menu do 300D nie zauważyłem żadnych zmian in minus. Natomiast poprawnie zaczęło działać ustawianie sekwencji ekspozycji Canon ma standardowo 0,-,+; a ja cały czas chciałem nieć -,0,+ i to dopiero się dało ustawić po wgraniu PL, na Wasi nie działało na moim aparacie.
    Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, próbowałem przechodzić na polskie menu od razu z Wasi i po wgraniu PL na wyświetlaczu pojawiła się ikonka redukcji czerwonych oczu, mimo że aparat nie miał tej funkcji załączonej, ikonka ta pojawiała się migocząc z częstością ok 2 Hz bez obiektywu. Z obiektywem nie prawdzałem. Zainstalowanie firmware Canona spowodowało zniknięcie ikonki. Zaznaczam, że nie resetowałem ustawień, które daje Wasia np. FC czy OS AF
    Wydaje się, że system operacyjny aparatu ma jeszcze dużo funkcji ukrytych (być może jakieś regulacje czy menu serwisowe dostępne po naciśnięciu kombinacji klawiszy) bowiem próba zmiany języka po upgradzie Wasia > Pl Menu zaowocowała napisem na wyświetlaczu (nie na ekranie) coś tam "function A?? not avaliable" czy jakoś tak.
    Czy ktoś z was może miał podobne przypadki?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów