Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Filtry kolorowe w lampach błyskowych

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie Filtry kolorowe w lampach błyskowych

Właśnie, jakie mają zastosowania kolorowe filtry dorzucane do niektórych żarówek i lamp błyskowych? Rozumiem, że nadają się głównie do fotografii czarnobiałej, jednak czy ktoś mógłby wytłumaczyć po ludzku, kiedy używać filtrów niebieskich, czerwonych, białych lub żółtych? :-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dlaczego cz/b? Filtr kolorowy na błysk zabarwia światło w celu uzyskania jakiegoś bajeru albo dopasowania błysku do temperatury barwowej światła zastanego.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

A nie działają tak jak filtry na obiektyw, używane ongiś właśnie w fotografii BW? Np. żeby wyciągnąć kontrast, uwydatnić usta albo skórę itp...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    A nie działają tak jak filtry na obiektyw, używane ongiś właśnie w fotografii BW? Np. żeby wyciągnąć kontrast, uwydatnić usta albo skórę itp...
    gwoli ścisłości, filtry takie z tego co wiem były też stosowane w analogowej fotografii kolorowej (chociaż rzadziej)... np. do zmiany "balansu bieli" jak to się dzisiaj nazywa - a przy cyfrowej fotografii można to po prostu ustawić w aparacie... podobnie z filtrami efektowymi, podobny efekt daje zmiana ustawień w aparacie lub obróbka na komputerze
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WereWolf Zobacz posta
    przy cyfrowej fotografii można to po prostu ustawić w aparacie... podobnie z filtrami efektowymi, podobny efekt daje zmiana ustawień w aparacie lub obróbka na komputerze
    gdzie to można ustawic w aparacie..?? tzn żeby wyrównać temperatury barwowe z lampy i żarówek...?? przy nałożeniu takiego filtra i doświetleniu z lampy pierwszego planu z temp. ok 3000K, dalszy plan oswietlony żarówkami które mają też- jak mi sie zdaje-ok 2700-3300K to cały kadr ma podobny WB. daj sobie w aparacie WB na lampe to zobaczysz jaki kolor dadzą żarówki...

Coś już napisał

Domyślnie

hmm... czy mnie pamięć myli, czy już odpowiadałem na ten post dzisiaj? czyżby zniknął?

w każdym razie... tak jak napisał poprzednik, wydaje mi się, że głównie stosuje się je do dopasowania (lub zbliżenia) temperatury barwowej lampy do temperatury światła zastanego
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Filtr na obiektyw zabarwia obraz całej sceny, stąd jest sens jego stosowania w zasadzie tylko w b/w. Filtr nałożony na lampę zabarwia tylko światło lampy, a co za tym idzie tylko to na co lampa jest skierowana. A to daje duże pole do manewru/popisu

Pewnie w b/w też mają jakieś zastosowanie. Powinny ukrywać barwy zgodne z kolorem filtra, tak mi się wydaje.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów