Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
Na swierzo zaladowanym akumulatorze po strzeleniu okolo 50-60 fot wskaznik bateri pokazywal 2/3. W przypadku zwyklego obiektywu wskaznik rusza sie dopiero przy jakiejs setce.
Dziwne... a o skutecznosci wskaznika baterii w Canonach (szczegolnie jesli ktos gripa uzywa) to zadnych stereotypow nie znasz? Bo ja znam... rowniez z wlasnego doswiadczenia - potrafi mi sie 2/3 pokazac po kilkunastu fotkach, jedna kreska po 100-200 a na ostatniej kresce dociagne z 600 fotek. Co mnie juz ze dwa lata temu nauczylo nie patrzec na wskaznik baterii bo to zbedny stres tylko.

A teraz na logike skoro obiektyw jest stabilizowany to musi brac energie na naped zyroskopow z bateri aparatu no bo chyba nie z powietrza (nie zebym ironizowal). Wnioski nasuwaja sie same...
Wniosek jest taki ze owszem - IS moze pobierac wiecej pradu, jednakze doswiadczenie wykazuje ze ten pobor pradu jest minimalnie tylko zwiekszony i niezauwazalny - przynajmniej dla osob ktore dosc dlugo fotografuja juz szklami z IS i maja porownanie do szkiel bez IS.

Tak wiec jeszcze raz i wprost - uwazam twoja opinie za nieprawdziwa i oparta na podstawie niemiarodajnych zrodel jak i braku doswiadczenia w szklach z IS.
Oczywiscie masz prawo ja podtrzymywac - jednak nie zdziw sie ze za kazdym razem spotkasz opinie przeciwstawna, oparta na bardziej miarodajnym doswiadczeniu, wiec bardziej wiarygodna.

Aha co do linku z mira - gdybys mial doswiadczenie w szklach z IS to bys wiedzial jak czesto sie robi kazda klatke z wlaczonym IS przez 10 sek .
Ja ze swojej strony prosze bys wzial dobry przyklad ze mnie - bawilem sie 3 razy czyimis 5D i nie odzywam sie raczej w watkach gdy ktos prosi uzytkownikow tych aparatow o opinie.