Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jak sprawdzić czy IS w obiektywie działa ?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Potwierdzam to odczucie - IS nie zawsze powoduje "plywanie", a mimo to dziala sprawnie.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frg Zobacz posta
    jakoś u mnie obraz za nic nie chce pływać :grin: chociaż wiem, że IS działa i go słyszę.
    Porusz lekko lufą w lewo i w prawo - u mnie obraz w wizjerze reaguje jakby z opóźnieniem. Chociaż, z drugiej strony, ja mam 75-300 IS USM, czyli ze stabilizacją I generacji. Może w nowszych tego tak nie widać. A może na krótszych nie widać. Sam nie wiem :rolleyes:
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jednym z efektow dzialania IS jest tez solidny drenaz akumulatora ale to zauwazysz dopiero po dluzszym czasie.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Jednym z efektow dzialania IS jest tez solidny drenaz akumulatora ale to zauwazysz dopiero po dluzszym czasie.
    A ja temu moge tylko zaprzeczyc. Bez IS robie ok 1000 zdjec na dwoch bateriach w gripie. Ze szklami z IS robie... ok 1000 zdjec na dwoch bateriach w gripie.
    Opisuje na bazie ponad rocznego uzywania wymienionych w podpisie szkiel z IS, naprzemiennie ze szklami bez IS jak i wczesniej posiadanymi szklami bez IS.
    Moglbys qwerty poprzec swoje zdanie jakims doswiadczeniem ze szklami z IS (nie traktuj tego jako przytyk, tylko chec wymiany doswiadczen po spojrzeniu na podpis), czy tez tylko rozpowszechniasz niezbyt prawdziwe plotki i stereotypy?

Coś już napisał

Domyślnie

Z tego widać że podpisy z listą sprzętu są jednak konieczne
    Można oddzielić doświadczenia własne od cytowanych usłyszanych opinii.
    Canon 350D + 24-105/4 L IS + 18-55/3.5-5.6 + w odstawce Sigma 18-200/3.5-6.3

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Pomimo ze w podpisie nie mam owego szkla (jak i wielu innych rzeczy) mialem z nim doczynienia i opinia moja nie jest wyrobiona na podstawie zaslyszanych czy tez przeczytanych innych opini. Na swierzo zaladowanym akumulatorze po strzeleniu okolo 50-60 fot wskaznik bateri pokazywal 2/3. W przypadku zwyklego obiektywu wskaznik rusza sie dopiero przy jakiejs setce. A teraz na logike skoro obiektyw jest stabilizowany to musi brac energie na naped zyroskopow z bateri aparatu no bo chyba nie z powietrza (nie zebym ironizowal). Wnioski nasuwaja sie same...
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 20-01-2007 o 01:00
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Domyślnie

wiesz co, nie bierz tego do siebie, ale uwazam ze powtarzasz zaslyszane... glupoty. Mam 100-400 i namietnie wykorzystuje IS'a - lubie ten dzwiek i wogole nie widze spadku ilosci zdjec (czyli ponadnormatywnego) wykorzystania energii.
    Ale to juz Vitez napisal, ja dodam cos wiecej - mialem tez kiedys sigme 70-300 i tam czasami mialem zabawe taka: ostrze sobie szklem na ptaszki patrzac, jak bateria mi siada (ofcourse chwile to trwalo, a bateria tez na wyczerpaniu byla). I tam rzeczywiscie widzialem, jak obiektyw zre baterie, teraz wogole tego nie zauwazam.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jak zwykle macie racje :-)
    http://www.mir.com.my/rb/photography...0mm/index2.htm

Q: What power source does the image stabilizer use? A: The camera supplies all power.
    Q: What is the power consumption? A: If the image stabilizer is used for 10 sec. per picture, the battery life will be about.30 percent less than usual.

Domyślnie

Jak zwykle macie racje :-)
    http://www.mir.com.my/rb/photography...0mm/index2.htm

Q: What power source does the image stabilizer use? A: The camera supplies all power.
    Q: What is the power consumption? A: If the image stabilizer is used for 10 sec. per picture, the battery life will be about.30 percent less than usual.
    ciekawe, nie powiem ciekawe, ale obstaję przy swoim - 30% wiekszego zuzycia nie ma sily nie zauwazyc - to, co zauwazalem w sigmie, a czego nie zauwazam w canonie. kwestia indywidualnych obiektywow? Ciekawe, czy do wszystkich obiektywow wedruje ten sam IS...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

nic takiego nie zauważyłem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów