Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Wspomaganie automatyki ostrosci na 430 ex

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Wspomaganie automatyki ostrosci na 430 ex

Witam
    Zwracam się do forumowiczów z kolejnym pytaniem na które przeszukując dotychczasowe tematy nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
    A zatem tak.
    Posiadam EOS-a 400D oraz lampe 430EX
    Czasem zdarza mi się korzystać z oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości emitowanego przez wbudowaną lampę błyskową - mam na myśli sporą liczbę tzw przedbłysków przed wykonaniem zdjęcia...mam nadzieję że domyślacie się o co mi chodzi

Chciałem zasięgnąć waszego doświadczenia i dowiedzieć się czy tak samo może zachowywać lampa SPEEDLIGHT 430EX,.
    Jeżeli jest takowa możliwość to proszę o informację jak ją uruchomić.

Pozdrawiam i dziękuję za "zdrowe" odpowiedzi.
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Lampy zewnętrzne do wspomagania AFa nie używają serii błysków , lecz wyświetlają siatkę poprzez diody umieszczone z przodu lampy.

Ze strony CANONA : Wspomaganie AF Wbudowane - pokrywa wszystkie punkty AF (do 9 punktów) Efektywny zasięg: Punkt centralny: ok 0.7-10m Punkty skrajne : ok 0.7-5m

tepe
    Guest

Domyślnie

Możesz "przedbłysnąć", wyzwolić jeden błysk, w którym aparat i lampa mierzą światło odbite i ustawiają odpowiednie parametry. W trybach (pół-)manualnych trzeba guzik z gwiazdeczką nacisnąć (tak w 350D, ale tu pewnie podobnie).

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Czasem zdarza mi się korzystać z oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości emitowanego przez wbudowaną lampę błyskową - mam na myśli sporą liczbę tzw przedbłysków przed wykonaniem zdjęcia...
    Chciałem zasięgnąć waszego doświadczenia i dowiedzieć się czy tak samo może zachowywać lampa SPEEDLIGHT 430EX,
    Na szczęście NIE.
    Wspomaganie AF za pomocą serii przedblysków to wyjątkowo przykry sposób (zwłaszcza dla osób fotografowanych )
    Zewnętrzna lampa NA SZCZĘŚCIE tak nie robi, a zamiast tego ma eleganckie i dyskretne wspomaganie AF za pomocą emitowanego przez nią czerwonego wzorka.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Dzięki

Dziękuję wszystki forumowiczom za przytoczone odpowiedzi.
    Jak dlamnie temat jest zamknięty - wiem wszystko co chciałem.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ... a raczej jego reszty.
    Pucha i słoki

Uprawnienia umieszczania postów