Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Plebiscyt na najlepszy kompakt!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    czy do Panasonica warto zajupic szybka karte?
    Raczej nie.
    Chyba ze masz USB 2.0 i czytnik kart i na karcie chcesz sobie inne rzeczy pomiedzy komputerami (np filmy, mp3) przenosic a nie uzywac jej tylko w aparacie - wtedy jest uzyteczna o ile niewiele drozsza.

O i jeszcze jedno pytanie do ktorego az wstyd sie przyznac , czy aparta obsluguje normalny Compakt Flash (jak w Canonach) czy inny standard?
    www.dpreview.com - poczytaj sobie o swoim wybranym mdoelu. Jest opisane jaki typ kart obsluguje.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamowilem juz dwie sztuki Panasonic Lumix DMC-FZ20 Jedne dla siebie drugi dla kolegi. Odbior w niedziele. Aparaty zamowione w firmie Grosman w cenie 2300zl sztuka. Jesli bedziecie zainteresowani moge zamiescic jakies zdjecia prubne i z czasem moje wnioski co do owego aparatu Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie uwagi!

PS.
    Temat nie musi umierac Moze dotyczyc kompaktow obecnych na rynku ktore warto kupic.

[ Dodano: 30-01-2005 ]
    Dzis odebralem aparat i jestem po kilku godzinach zabawy. Co prawda to za malo, zeby podac naprawde cenne uwagi ktore pojawia sie najszybciej za pol roku, ale puki co pierwsze wnioski:

Plusy:
    -ergonomia w ogulnym znaczeniu - jeszcze w zyciu nie mialem aparatu w reku, w ktorym tak latwo, szybko i intuicyjnie mozna by ustawiac wszystkie funkje. Przebija nawet 300D pod tym wzgledem (nie zeby 300D byla jakis wyjatkowy, ale tez mam okazje nim focic, pozatym jest to lustrzanka dla prowniania). Tak wiec zmiana jakiegokolwiek parametru potrzebnego do robienia zdjec to ulamek sekndy.
    -cala masa nowatorskich rozwiazan - sa to moze drobiazgi, ale bardzo ulatwiaja i uprzyjemnija prace z tym aparatem (wspomaganie ustawiania ostrosci, konstrukcja wszystkich menusow, dzialanie zoomu, stabilizacja obrazu)
    -jest naprawde bardzo szybki (nawet w porownaniu z tansza lustrzanka)
    -info na wizjerze i LCD, oraz sam wizjer bardzo wysokiej jakosci LCD 2 cale
    -zaawansowane funkcje AF oraz pomiaru switla
    -kiedy uzywasz tego apratau czujesz sie jak bys wlozyl garnitur szyty na mire... pierwszy razm mam takie uczucie mimo iz nigdy wczesniej nie mialem panasonica w reku, nawet (wstyd sie przyznac) p[rzed zakupem ergonomia i intuicja raz jeszcze!

minusy:
    -przede wszystkim szumy. ISO 400 juz praktycznie do niczego sie nie nadaje :/ To nie to co Canon 300D w ktorym nawet ISO 1600 jest znosne... niestety szumy daja sie we znaki... dobrze, ze nadrabia to stabilizacja obrazu... ale to nie to samo
    -brak RAW ktory zostal zastapiony TIFF-em... a szkoda :/
    -nie osiagalna dla chyab wszystkich kompaktow bardzo mala glebia ostrosci... nie ma mowy o GO zedu kilku milimetrow :/ mowa tu raczej o metrach...

Moim zdaniem aprata godny swojej ceny i jako kopakt sie sprawdzi, reszte czas pokaze. Jelsi bedziecie chcieli, moge wzucic kilka swoich fotek, no ale to nie forum Pnasonic, wiec nie wiem czy zyczycie sobie rozwijac temat.

Aparacik ten podsumuje jako najlepszy pod wzgledem jakosc/cena i najlepszy pod wzgledem obiektyw, szybkosc, funkcjonalnosc, stabilizacja

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

nie znam tego modelu Panasonica, ale bylem zadowolonym uzytkownikiem Pentaxa Optio 330gs.
    Menu i inne opcje sa lepsze niz w kompaktach Minolty - taka moja subiektywna opinia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów