Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zła ostrość z lampą

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Question Zła ostrość z lampą

Parę dni temu kupiłem Canona 17-55/2.8. Miałem nadzieję, że znikną moje problemy z potwornymi przestrzałami autofocusa. Co prawda zwiększyła się szybkość ostrzenia, ale nie precyzja.

Używając w reporterce 17-85/4-5.6 podpiętego do 20D, jestem bardzo blisko ludzi i często zdarzało się, że aparat zamiast ustawić ostrość na 1 m, dawał ją na 3 m albo więcej. Z tego powodu wiele ważnych zdjęć musiałem wyrzucać lub kombinować z wyostrzaniem twarzy.

Jak się okazało, robiąc teraz zdjęcia uczniów ćwiczących poloneza przed studniówką, wiele zdjęć również było do wyrzucenia! Cały czas korzystałem z centralnego punktu i używałem lampy 580EX (pewnie to bez znaczenia, ale światło odbijałem od sufitu), która włącza swoje wspomaganie autofocusa. Być może to ona powoduje błędy w odmierzaniu ostrości? Nie robiłem testów, ale wydaje mi się, że wbudowany autofocus działa precyzyjniej bez pomocy lampy. Czy jest możliwość używania lampy z wyłączonym wspomaganiem?

Zamieszczam dwa przykładowe nietrafione zdjęcia. W obu ostrzyłem na osoby na pierwszym planie.

1.
    2.
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 17-01-2007 o 15:44
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uprawnienia umieszczania postów