Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: obiektyw.... nie strzelać do pytajacego

ciemniak
    Guest

Domyślnie obiektyw.... nie strzelać do pytajacego

witam,

wiem że pewnie potwórzę pytanie, bo jak przeglądałem forum to podobne się już pojawiały, ale czytam od wczoraj i jestem w zasadzie jeszcze głupszy niż byłem.
    dojrzałem w końcu, (finansowo także) :-) na przesiedkę z zenitha na cyfrę. i o ile przy body nie ma problemu, decyzja zapadła i bedzie to 30D i od tej decyzji nie ma odwolania :-). planowany budżet to 8, może 8 i pół tysia, czyli zostaje około 4 na szkło. i tu jest problem, tu ja mam problem. fotograf zdecydowanie amator z zacięciem artystycznym (portret, sylwetka, trochę aktu, martwe natury, trochę plenerów), interesuje mnie uniwersalny zoom, dobrze radzący sobie przy nienajlepszym oświetleniu, ostry, wychwytujący detal i fakturę, radzący sobie w zdecydowanych zbliżeniach. a i byłoby zupełnie fajnie złapać nim jakieś makro, lub w drugą stronę jakiś widok jeśli zachwyci. czyli coś wszechstronnego.

czyli mówiąc po ludzku, co byście polecili?
    z góry dzięki za sugestie... i cierpliwość

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

przy Twoich zalozeniach - chyba 24-105/4 IS

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

24-105 L
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Coś już napisał

Domyślnie

teraz też chyba poleciłbym 24-105 jak poprzednicy...

osobiście kupiłem w podobnych granicach cenowych zestaw z podpisu, tyle, że byłem zdecydowanyny na 70-200, bo chciałem coś dłuższego, a kita wziąłem "na razie"... jednak faktycznie nie jest najlepszy, a czasem brakuje mi szerszego kąta niż 70
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

24-105L cie nie zawiedzie - IMHO pasuje idealnie do twoich oczekiwan.

Jak go zalozylem 3 tygodnie temu do 30D, tak do tej pory nie zdjalem... Super zestaw. Inne szkla chwilowo nie maja szans. (Czekam na Tokine 12-24 f4 to moze podepne na chwile )
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 17-01-2007 o 15:29
    5D

Awatar kudlaty
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ewentualnie 24-70/2.8, jeśli światło 4 to za słabo. Do portretu jednak krótki deczko...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

czy ja wiem czy krotki? przy cropie dostanie 40 -100 wiec chyba akurat!
    Moze mu raczej szerokiego brakowac
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

24-70/2.8

albo stałki.
    35/2
    50/1.4
    85/1.8
    ...
    chyba starczy kasy?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jesli ma byc jeden to pewnie nic lepszego niz 24-105L nie znajdziesz.

Pomijajac opcje adamka z 3 stałkami ktora jest naprawde fajna mozna jeszcze zmontowac zestaw:

Tamron 28-75/2.8
    Canona 100/2.8 USM Macro

Plusem takiego rozwiazania jest jasny spacer zoom o bardzo przyzwoitej jakosci i lepszym niz 24-105L swietle. Do tego dochodzi makro z prawdziwego zdarzenia ktore bez najmniejszego problemu mozesz uzyc jako bardzo dobre szklo portretowe. Calosc bedzie kosztowala Cie 3000 zl tak wiec zostanie Ci 1000 zl na lampe, badz tez (po wysupłaniu jeszcze paru zł) w wyniku pojawienia sie nowych zainteresowan na szlo UW powiedzmy sigme badz tokine 12-24.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja, mimo ze mam i polecam 24-105, to jednak patrzac na wymagania rowniez sklanialbym sie ku zestawowi McKane + lampa. Dlaczego? Glownie z powodu stwierdzenia o odwzorowywaniu faktury - az tak ostry jak 100 2.8 macro to 24-105 nie jest a do zblizen tez mu bardzo daleko. Natomiast do ogolnego uzytku jak i portretow to Tamron 28-75 2.8 swietnie sie sprawdzi.
    Aha i na wszelki wypadek o kicie nie zapomnij - lepszego szerszego kata za te pieniadze nie znajdziesz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów