Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: zwijanie filmu - ponowne uzycie

Mieszany widok

thoot
    Guest

Domyślnie zwijanie filmu - ponowne uzycie

witam!
    taka sytuacja: zrobilem powiedzmy 10 klatek na filmie A, ale stwierdzilem ze do panujacych warunkow potrzebuje filmu B, wiec wymuszam w aparacie zwiniecie filmu A tak zeby wystawala koncowa, zakladam film B - 'wypstrykalem go' i teraz ponownie chce wrocic do filmu A do 11 klatki, da sie to zrobic? tak zeby nie uszkodzic poprzednich 10 klatek?
    prosze o konkretne odpowiedzi: 'nie, nie da sie'; 'tak, zrobisz to w ten sposob...'
    dzieki i pozdrawiam
    michal

Dopiero zaczyna Awatar Marcoone
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Gdzieś wyczytałem, że w takich przypadkach: dekielek na obiektyw i wypstrykać 11 klatek (1-na więcej na wszelki wypadek, gdyby wciągnęło film minimalnie inaczej niż za pierwszym razem). Gdybym się mylił to proszę o poprawienie.
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcoone Zobacz posta
    Gdzieś wyczytałem, że w takich przypadkach: dekielek na obiektyw i wypstrykać 11 klatek (1-na więcej na wszelki wypadek, gdyby wciągnęło film minimalnie inaczej niż za pierwszym razem). Gdybym się mylił to proszę o poprawienie.
    mysle ze nawet nie trzeba tej klatki zostawiac pustej dla pewnosci, chyba ze przelozy sie film do innego body a ktorym droga filmu jest dluzsza niz zazwyczaj, przekladalem tak kiedys z 600tki do 50tki i bylo widac minimalnie mniejszy odstep pomiedzy klatkami, na szczescie nie nalozyly sie, zazwyczaj przy przekladaniu na pol zaswietlonej rolki, przestrzeliwuje do klatki ktorej numer mialem miec i nie widze roznicy. Reszta tak jak forumowicze napisali, przyslona 32, czas 1/8000 1/4000 1/2000 czy ile tam fabryka dala i seriami seriami
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

thoot
    Guest

Domyślnie

temat uwazam za wyczerpany
    dzieki wszystkim serdecznie

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

tak, da sie.
    robilem tak bardzo czesto w eos30. Ustawial klatki na tyle dokladnie ze nie musialem pstrykac klatki buforowej. Jedyny minus takiego rozwiazania to wieksze ryzyko porysowania filmu jak ci jakis paproch czy ziarnko piasku wpadnie w uszczelke filcowa.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

dekielek pod warunkiem ze jest szczelny + manual : jak najkrótszy czas , jak najwyższa przysłona .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    dekielek pod warunkiem ze jest szczelny + manual : jak najkrótszy czas , jak najwyższa przysłona .
    Robiłem (i robię nadal) podobnie dziesiątki razy i to po kilka razy na jednej rolce filmu - przy czym normalnie pokrywka na obiektyw tzn. nie ściągałem obiektywu żeby założyć dekielek na body tylko zakrywałem obiektyw - nastawy manualne najkrótszy czas i najwyższa wartość przysłony jaką da się ustawić a do tego seryjny przesuw filmu i już - nigdy nie było żadnych problemów. Początkowo przestrzeliwałem jedną klatkę dla bezpieczeństwa ale to nie ma sensu - marnuje się klatki filmu - i teraz przesuwam film na tą klatkę na której skończyłem i jest OK.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

wszystko zostalo powiedziane. jedyna sugestia mozna sobie zrobic dla pewnosci kropeczke do ktorej dociagamy film wkladajac go - zeby dokladnie nie nalozylo sie nic (w eos3 jest takie cos standardowo)
    pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mozna jeszcze zaslonic wizjer
    cos tam tez zawsze wpada
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    mozna jeszcze zaslonic wizjer
    cos tam tez zawsze wpada
    Przy podniesionym lustrze ???
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni