Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Nowy nabytek i już wątpliwości

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Canon ma swoją politykę (od lat taką samą) w wypuszczaniu puszek entry-level. Bardzo dobrze na tym zarabiają.
    Alez nikt temu nie przeczy :-)
    I własnie w celu coraz większego zysku oszczędzają na wszystkim: na jakości materiałów, na ich ilości (vide zminimalizowane obudowy), itd.
    Tylko nijak to się ma do interesów użytkownikow.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Druga sprawa, że na ogół puszki serii xxxD kupują bardzo niedoświadczeni użytkownicy
    Uważam to za krzywdzenie własnie tych początkujących użytkowników poprzez wciskanie im aparatów:
    - coraz bardziej niewygodnych w użytkowaniu,
    - coraz bardziej niedopracowanych,
    - z coraz mniejszym wizjerem;
    - z coraz mniejszym pikselem,
    - przeładowanych megapikselami powodującymi tylko niepotrzebny wzrost wielkości pliku w MB, kiedy to Ci uzytkownicy wykonują odbitki 10x15 (o ile w ogóle je wykonują?)

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Ale ja IRONIZOWAŁEM. Aparaty są coraz lepsze, a ludzie NA SIŁĘ szukają problemów.
    Niemniej jak widzisz, mozna wykazać, że nowe produkty w pewnych aspektach naprawdę są coraz to gorsze, a nie lepsze :-(
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-01-2007 o 13:31
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Alez nikt temu nie przeczy :-)
    I własnie w celu coraz większego zysku oszczędzają na wszystkim: na jakości materiałów, na ich ilości (vide zminimalizowane obudowy), itd.
    Tylko nijak to się ma do interesów użytkownikow.
    A Ty myślisz że skąd oni biorą pieniądze na te fulfrejmy i inne wynalazki. No niestety firma na czymś musi zarabiać.

Uważam to za krzywdzenie własnie tych początkujących użytkowników poprzez wciskanie im aparatów:
    - coraz bardziej niewygodnych w użytkowaniu,
    - coraz bardziej niedopracowanych,
    - z coraz mniejszym wizjerem;
    - z coraz mniejszym pikselem,
    - przeładowanych megapikselami powodującymi tylko niepotrzebny wzrost wielkości pliku w MB, kiedy to Ci uzytkownicy wykonują odbitki 10x15 (o ile w ogóle je wykonują?)
    Ale których, bo np. moja małżonka nie czuje sie pokrzywdzona wielkością 350-tki. Do jej rąk jest ok. Co do wygody to jest to rzecz całkowicie indywidualna. Na nią np. składa się min. ciężar. Nie wszyscy lubią jak aparat waży 3 kilo . Mały wizjer to koszt APS-C wiele tu się nie poszaleje. Oczywiście mogłobybyć lepiej.
    Co do MPix toż oczywista prawda po co. Ale ze względów marketingowych muszą ich dać więcej, bo to się sprzedaje (niestety).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niemniej jak widzisz, mozna wykazać, że nowe produkty w pewnych aspektach naprawdę są coraz to gorsze, a nie lepsze :-(
    A w pewnych lepsze np. 400D ma AF z 30D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A w pewnych lepsze np. 400D ma AF z 30D
    Zgoda, tylko dlaczego dzieje się to przy pogorszeniu innych parametrów?

Czy jakość obrazowania 6Mpikselowej matrycy z 300D była zła?
    Czy nie wystarczyłoby w następcach udostępnić swobodny wybór trybu AF i pomiaru światła oraz jednocześnie sukcesywnie zwiększać szybkość, bufor i poprawiać AF?
    Po kiego grzyba było zmniejszać wizjer, gabaryty i napychać megapikseli zmniejszając tym samym pojedynczy piksel?

Tu kolega ładnie opisał do czego prowadzi choćby te napychanie megapiksli okupione zmniejszeniem pojedynczego piksela:
    http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=15
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-01-2007 o 14:14
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja się nie zgodzę z tezą o braku doświadczenia w pracy z dSLR-ami.
    Byłem posiadaczem dwóch 350-tek, niejeden model użytkowałem dłużej niż kilka godzin, ponadto fotografią w szerokim pojęciu zajmuję się od kilku dobrych lat więc kompilowanie braku doświadczenia z rozczarowaniem w moim przypadku jest bezcelowe. Problem polega na tym że chyba żaden z Was nigdy nie borykał się z dylematem finansowym. Precyzyjąc, od 2 lat czekałem aż na mojej półce stanie lustrzanka Canon-a, nie miałem środków do zrealizowania tego projektu, ale jak to zapaleniec myśl o sprzęcie powracała na tyle często, że zapoczątkowywała frustrację ( jeżeli mnie wyśmiejecie to chyba nigdy tak naprawdę żaden z Was nie był pasjonatą i nie miał marzeń), kiedy w końcu pojawiła się nadzieja na mamonę i zdecydowałem się zrealizować cel, który dotychczas zamiast się zblizac to umykał, skorzystałem, no i ..... odczuwam jak już przedtem pisałem rozgoryczenie, bo każdy sprzęt który do tej pory posiadałem, mimo tego że był używany, kupiony za pożyczone pieniądze czy półdarmo, robił na mnie wrażenie, może właśnie dlatego że był półśrodkiem i zachowywałem pewien dystans w ocenie, ale teraz kiedy zdecydowałem się kupić nowy zestaw za kawał kasy czuję że nie jest to spełnienie moich marzeń, dodam tylko że mam nadzieję że jest to zjawisko tymczasowe, że kiedy emocje opadną pogodzę się z decyzją....

Coś jeszcze mam w tyłku to czy się nabijacie czy uważacie mnie za nadwrażliwca. Uważam że to wszystko ma lepsze czy gorsze uzasadnienie i jest to efekt długiego procesu oczekiwania i dojścia do niedoskonałego zakończenia. Nie oczekuję że ktoś jeszcze odpiszę.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zgoda, tylko dlaczego dzieje się to przy pogorszeniu innych parametrów?

Musieli zwiększyć ze względu na konkurentów. Inaczej by sprzedawali mniej.

Czy nie wystarczyłoby w następcach udostępnić swobodny wybór trybu AF i pomiaru światła oraz jednocześnie sukcesywnie zwiększać szybkość, bufor i poprawiać AF?
    No to przecież własnie tak jest .

Po kiego grzyba było zmniejszać wizjer, gabaryty i napychać megapikseli zmniejszając tym samym pojedynczy piksel?
    Megapixele to już pisałem. Gabaryty zmniejszyli dlatego, że takie maleństwa znów sie lepiej sprzedają. W konsekwencji musieli też zmniejszyć wizjer .

Cytat Zamieszczone przez do_urden Zobacz posta
    (...) Problem polega na tym że chyba żaden z Was nigdy nie borykał się z dylematem finansowym. Precyzyjąc, od 2 lat czekałem aż na mojej półce stanie lustrzanka Canon-a, nie miałem środków do zrealizowania tego projektu, ale jak to zapaleniec myśl o sprzęcie powracała na tyle często, że zapoczątkowywała frustrację ( jeżeli mnie wyśmiejecie to chyba nigdy tak naprawdę żaden z Was nie był pasjonatą i nie miał marzeń), kiedy w końcu pojawiła się nadzieja na mamonę i zdecydowałem się zrealizować cel, który dotychczas zamiast się zblizac to umykał, skorzystałem, no i ..... odczuwam jak już przedtem pisałem rozgoryczenie, bo każdy sprzęt który do tej pory posiadałem, mimo tego że był używany, kupiony za pożyczone pieniądze czy półdarmo, robił na mnie wrażenie, może właśnie dlatego że był półśrodkiem i zachowywałem pewien dystans w ocenie, ale teraz kiedy zdecydowałem się kupić nowy zestaw za kawał kasy czuję że nie jest to spełnienie moich marzeń, dodam tylko że mam nadzieję że jest to zjawisko tymczasowe, że kiedy emocje opadną pogodzę się z decyzją....
    Doskonale rozumiem Twoje dylematy ale rozwiązanie jest jedno. Prwadopodobnie źle wybrałeś system. Po prostu canon nie oferuje zbyt wiele za nie wiele . Dużo lepiej pod tym względem wypadają Nikon i Pentax.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No pewnie, za duże szumy na wysokim ISO
    A z tym pogorszeniem jakości obrazu to MZ przesadzasz, przecież porównując odbitki jakość raczej minimalnie wzrasta niż spada. To że ostrość per pixel jest lepsza na mniejszych matrycach to normalne ale to z 400D zrobisz lepszą odbitkę dużego formatu.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów