Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Nowy nabytek i już wątpliwości

Dopiero zaczyna

Domyślnie Nowy nabytek i już wątpliwości

Witam wszystkich.
    Kupiłem wczoraj na www.cyfrowe.pl Canon 400D z kitowym obiektywem.
    Przed chwilą zrobiłem kilka testów i jestem hmm trochę nieusatysfakcjonowany.
    Mianowicie. Po zrobieniu zdjęcia z przykrytym deklem już bez testu programikiem Dead Pixel Test widać gołym okiem że jeden pixel świecie czystą bielą. Niedawno robiłem test pół rocznej 350-tki i nie było śladu, a tutaj 2 dniowa maszyna a pixel błyszczy jak solista w orkiestrze.
    Kolejna rzecz: jeden jedyny raz z matówką skierowaną do dołu wymieniłem obiektyw a na wyświetlaczu pojawił się mały farfocel. Nie sprawdziłęm jeszcze czy przy skrajnych wartościach przysłony i nastawach ogniskowej pojawi się on na zdjęciu, ale nie zdziwiłbym się jakby tak było.
    Problem w tym że wygląda to ewidentnie jak pyłek, a nie uszkodzenie, a system czyszczenie matrycy nie może sobie z tym nijak poradzić, próbowałem kilkakrotnie w różnych pozycjach...
    Pytanie co robić? Cała ta procedura zwrotu i reklamacji mnie przeraża, może istnieje mniej drastyczny sposób zadziałania na problem.....?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Zacznij robic zdjecia i nie przejmuj sie *******ami.

Jak pylek masz na matowce (widzisz go w wizjerze) to po prostu przyzwyczaj sie ze jest to jedna z cech lustrzanek ze lapia smieci na matowke. Zawsze mozesz probowac go usunac, ale po co?

Coś już napisał

Domyślnie

porób kilka zdjęć i wtedy sprawdź...

ja się przeraziłem po zakupie 30D... wyraźny hot pixel (chyba niebieski) w jednym miejscu.. tak że przy jpgu (zresztą przy rawie też) rozciągał się na jakiś 15 pixeli w poziomie i 10 w pionie...
    o dziwo po zrobieniu kilku(nastu) zdjęć sam z siebie zniknął... do tej pory nie wiem co to było, cieszę się tylko, że już tego nie ma
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez do_urden Zobacz posta
    Po zrobieniu zdjęcia z przykrytym deklem już bez testu programikiem Dead Pixel Test widać gołym okiem że jeden pixel świecie czystą bielą.
    a przy jakich nastawach to robiles? I pytanie nr 2: czy kupiles aparat do focenia zakrytego dekielka?
    może istnieje mniej drastyczny sposób zadziałania na problem.....?
    tak. Zapomniec o tym malym pixelku. Na wywolywanych zdjeciach i tak go nie bedzie widac. No chyba ze chcesz wywolywac w formacie fototapety
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 17-01-2007 o 13:18

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

acha, nie ma problemów z zabrudzeniami przy zdjeciach z przewijalnym rejestratorem światoczułym
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po zrobieniu zdjęcia z przykrytym deklem już bez testu programikiem Dead Pixel Test widać gołym okiem że jeden pixel świecie czystą bielą.
    Jak Ci przeszkadza to daj do serwisu do mapowania.

Kolejna rzecz: jeden jedyny raz z matówką skierowaną do dołu wymieniłem obiektyw a na wyświetlaczu pojawił się mały farfocel.
    Paprochy na wyświetlaczu nie wpływają na zdjęcie. Matówka też nic do tego nie ma.

Chyba, że chodzi Ci o paproch widoczny w wizjerze, który osiadł na matówce. Na zdjęcia wpływu też nie ma, dla dobrego samopoczucia można sobie oczyścić wnetrze powietrzem z gruszki z apteki. Dobrze jest ją wcześniej wypłukać w środku i wysuszyć dobrze przed użyciem (bywa talkowana). Gruszka do czyszczenia komory lustra i matrycy też się przydaje.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wy się śmiejecie (co poniektórzy), ale wydałem na ten sprzęt cały majątek, i jeżeli widzisz tyle duperel na raz w jednym czasie na fabrycznym aparacie to CIę krew zalewa. Ponadto jeżeli tydzień temu miałem okazję kupić półroczną 350-tkę gdzie nie było śladu żadnych hot-bad- czy-dead pixeli to ironiczne

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

trzeba bylo kupic sobie malpke

a tak na powaznie kiedy kupilem DSLR to tez mialem paprochy w wizjerze i przyzwyczailem sie do tego, a co tydzien czasem dwa dmuchne gruszka i nie ma problemu. A co do hot pixela to tez bym sie nie przejmowal tym, bo wkoncu nie widac tego na odbitkach.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

też kupiłem niedawno 400d i też mam ten wkur.... hot pixel.... u mnie świeci na czerwono ale to widac tylko na lcd na zdjęciach sie nie dopatrzyłem żadnej lipy...wiec nie wiem czy jest jaki kolwiek sens to reklamować.... wydaje mi sie że taka reklamacja wogóle nie zostałaby przyjęta...chyba że sie myle... jeżeli ktoś z was wie coś na ten temat to napiszcie czy są jakiś szanse wymiany aparatu na taki który nie będzi miał tego gówna...czy raczej dać sobie spokój i żyć z tym...pozdro

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jak ten farfocel cie tak wkurza bierz patyczek higieniczny i jechana po matycy. Ale po tym moze sie okazac ze masz wiecej farfocli.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów