Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czas naświetlania - powyżej 30 sek.

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie Czas naświetlania - powyżej 30 sek.

Witam,
    Być może moje pytanie jest banalne, ale ja na nie odpowiedzi nie znam więc pytam, bo podobno kto pyta nie błądzi:
    Czy istnieje możliwość obliczenia (lub określenia w inny sposób) czasu naświetlania przy czasie powyżej 30 sek. Czasami przy nocnych zdjęciach maksymalny czas który ustawia moja 350-tka jest zbyt krótki - pozostaje wężyk... No i pojawia się pytanie... Ile ? Dodam, że nie posiadam urządzeń pomocniczych typu zewnętrzny światłomierz etc.
    Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Gutowski Zobacz posta
    Witam,
    Być może moje pytanie jest banalne, ale ja na nie odpowiedzi nie znam więc pytam, bo podobno kto pyta nie błądzi:
    Czy istnieje możliwość obliczenia (lub określenia w inny sposób) czasu naświetlania przy czasie powyżej 30 sek. Czasami przy nocnych zdjęciach maksymalny czas który ustawia moja 350-tka jest zbyt krótki - pozostaje wężyk... No i pojawia się pytanie... Ile ?
    Zakładając że robisz te nocne zdjęcia na ISO 100, możesz do pomiaru zwiększyć ISO, a nastepnie wrócić na 100 i przeliczyć czas.
    Przykład:
    na ISO 100 wychodzi ponad 30s,
    dajesz ISO 200 - dalej ponad 30s,
    dajesz ISO 400 i masz np. 20 sek.
    Wtedy cofasz sie na ISO 100 i zegarkiem odmierzasz czas 80sek

To samo możesz robić przysłoną. Dla przykładu focisz na f/11 i czas wychodzi ponad 30s. Do pomiaru otwierasz więc np. na f/8 czy f/5,6 do momentu aż zmierzysz czas mniejszy niz 30sek, a nastepnie przeliczasz w podobny sposób jak przy ISO.

Podsumowując: kazda zmiana pełnej działki przysłony lub ISO dwukrotnie wydłuża/skraca czas. (nazywa się to 1 EV)
    Mniejsza liczba przysłony to skrócenie czasu o połowę, większa - dwukrotne wydłużenie.
    Pełne przysłony to 1.4; 2; 2.8; 4.0, 5.6; 8.0; 11; 16; 22; 32;
    Zwiększenie ISO o jeden krok to skrocenie czasu o połowę, zmniejszenie ISO o jeden krok to dwukrotne wydłuzenie czasu
    Krok ISO to 25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

Przykładowo: zmierzyłeś przy ISO400 i f/8 czas 20sek.
    ustawisz ISO 200 i f/8 lub ISO 400 i f/11 - czas powinien być 40sek.
    ustawisz ISO 100 i f/8 lub ISO 400 i f/16--> czas 80sek
    ISO 200 i f/16 --> czas 160 sek
    ISO 100 i f/16 --> czas 320sek
    ISO 100 i f/22 --> czas 640sek.
    itd....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Ok wszystko fajnie zgadzam sie z teoria tylko jedno ale... po co ci zegarek w reku, jelsi canony przy czasach naswietlania BULB na wysiwetlaczu w miejscu gdzie zazwyczaj jest podowana ilsoc zdjec, pokazuje ile sekund uplynelo od otwarcia migawki

Domyślnie

Ja tylko dodam, że im dłuższy czas naświetlania tym mniejsze mają znaczenie niedokładności. A dokładniej, możesz przedłużyć czas naświetlania bez specjalnych obaw (przy 5 minutach, różnica pojawi się dopiero w okolicach 6-7 minut).

A tak na marginesie, to mam nadzieję, że punktem odniesienia jest zdjęcie testowe na dużej czułości a nie światłomierz .

Dopiero zaczyna Awatar vasco
    Miasto
    londynowo

Domyślnie

ynse
    Przy dlugich czasach na analogu trzeba bylo wprowadzac korekcje do wskazan swiatlomierza, na nocturnes jest nawet odpowiednia tabela.
    Jak jest z cyfrowkami? Ta zasada tez obowiazuje czy matryce sa calkowicie 'liniowe'?

Domyślnie

Są "liniowe" i żadnych korekt wprowadzać nie trzeba. Zdjęcia z krótszym czasem i wysokim ISO wyglądają tak samo jak z długim czasem i niskim ISO (za wyjątkiem oczywiście szumów). Jak dla mnie bomba - w końcu można zrobić więcej niż jedno zdjęcie podczas nocnego spaceru...

Uprawnienia umieszczania postów