Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ilość wyzwolonyc migawek

jakcie
    Guest

Domyślnie ilość wyzwolonyc migawek

Proszę o pomoc w związku z moją niewiedzą na temat doliczenia się ilości zrobionych zdjęć przez mój aparacik. Nie wiem jak czytać foldery generowane w trybie "continuous". Kupiłem nowego Canona 30D i wystartowałem z folderwm nr. 897 9772. Zrobione jest kilkanaście fotek. Bez sensu jest zapisywanie tej liczby w notesie, żeby później odejmować wszystko o siebie. Proszę o radę, jak mogę ustawić aparat aby liczył faktyczną ilość zrobionych zdjęć? Gwoli ścisłości, myślałem że kupując nowy sprzęt foldery powinny mieć wartość 000 0000 i z tąd startować. Dziękuję.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
    Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przestaw z continuous na to drugie, zresetuje się i będziesz miał od zera. Potem znowu na continuous.

Aparaty często nie zaczynają od zera, bo pamiętają numerację z ostatnio włożonej karty.

PS. 897 9772 = 89772

Edit: czemu były dwa watki?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Edit: czemu były dwa watki?
    czasem cos sie pieprzy przy edycji... mnie juz sie dwa razy tak zrobiło i nie wiem skąd to sie wzieło
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

jakcie
    Guest

Domyślnie

tak popiepszyło mi się bo pisałem to o 5ej nad ranem na wpół żywy i podniecony nowym zakupem. Bardzo dziękuję. nawet nie przypuszczałem że tak można.

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
    Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.
    No idziała jak należy, coprawda jest folder 899 ale następne cztery cyfry liczą od zera. Dziękuję.

Uprawnienia umieszczania postów