Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: AF w Canon 50mm 1:1.8 nedza..

Awatar Dziadek_W
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie AF w Canon 50mm 1:1.8 nedza..

Kupilem chwalona stałke 50 1.8 i mam spory klopot z AF w tym obiektywie. Owszem, bardzo ladnie rysuje ale uzyskanie AF jest katorga. KIT bije w tym temacie te stalke na glowe. Mam pytanie, czy inni uzytkownicy tego szkla tez maja problemy z szybkim lub jakimkolwiek uzyskaniem ostrości? Obiektyw wspolpracuje z 350D. Inne obiektywy bedace w moim posiadaniu ostrza szybko i bez klopotow.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

mój ma problemy przy zewnętrznych AF ale to wina matówki...może kiedyś ją poprawię
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dziadek_W Zobacz posta
    Kupilem chwalona stałke 50 1.8 i mam spory klopot z AF w tym obiektywie. Owszem, bardzo ladnie rysuje ale uzyskanie AF jest katorga. KIT bije w tym temacie te stalke na glowe. Mam pytanie, czy inni uzytkownicy tego szkla tez maja problemy z szybkim lub jakimkolwiek uzyskaniem ostrości? Obiektyw wspolpracuje z 350D. Inne obiektywy bedace w moim posiadaniu ostrza szybko i bez klopotow.
    Wiele egzemplarzy tak ma, a te które nie mają to będą miały w przyszłości po jakimś czasie używania

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Hej! Wg mnie AF w kicie wcale nie jest lepsze od EF50, tylko GO w kicie przy 55mm i f/5.6 jest tak nieporównywalnie większa od EF50 przy f/1.8, że AF sobie radzi tutaj bez problemu, a w stałce już nie za bardzo. Miałem 50 1.8 i wg mnie obiektyw ten ze względu właśnie na AF był używalny w praktyce od mniej-więcej f/2.8... Jednak nawet przy takim przymknięciu stałką tą można zrobić nieporównywalnie lepsze portrety niż kitem...

P.S. Właśnie ze względu na średni AF zmieniłem wersję 1.8 na 1.4 i jestem szczęśliwy
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Swego czasu sprawdziłem 3 egzemplarze tego obiektywu z moim 350D i każdy miał problemy z AF. Dlatego go nie kupiłem i stwiedziłem, że lepiej dozbierać i kupić 50/1.4, który ponoć spisuje się znacznie lepiej.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

mam to samo (z 350d) af stroi tam gdzie chce. Z kitem puszka działa prawidłowo.

Domyślnie

Mój ostrzy dobrze ale się czasem trochę męczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Hej! Wg mnie AF w kicie wcale nie jest lepsze od EF50, tylko GO w kicie przy 55mm i f/5.6 jest tak nieporównywalnie większa od EF50 przy f/1.8, że AF sobie radzi tutaj bez problemu, a w stałce już nie za bardzo.
    Wiesz jest chyba trochę na odwrót, generalnie im jaśniejszy obiektyw tym AF powinien lepiej działać. F 5.6 jest dla wielu czujników AF wartością skrajną do prawidłowego działania.

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to ja mam chyba szczęście, bo nie mam takich problemów z moim EF50. Sporadycznie ma problem z wyostrzeniem, ale to są pojedyncze przypadki.
    Jedyną niedogodnością w pracy z nim jest głośna praca silnika.

Awatar Dziadek_W
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedzi. Pewnie egoizm przeze mnie przemowi, ale czuje sie troche lepiej wiedzac ze nie tylko ja mam problem z tym obiektywem. Juz chcialem leciec do sklepu z krzykiem rozpaczy i proba wymiany na inny, ale jak widze nie ma to wiekszego sensu. A tak w ogole, sorki ze sie nawet nie przywitalem na forum, co niniejszym dzisiaj to czynie. A wiec witam wszystkich i dzieki za zainteresowanie tematem.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów