Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: wielkosc wizjera w 20D a 30D

Mieszany widok

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    celownik jest takiej samej wielkosci.
    A jak to się ma do 300d? Powiedz, że większy, proszę...

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    > czy warto 1500zl dolozyc? mysle, ze nie, ale sam ocen po roznicach miedzy
    > tymi korpusami. nie sa male, ale 1500zl chyba jednak nie warte
    No właśnie... potwierdza to moje przypuszczenia. Być może napiszę tu rzecz niepopularną, ale najchętniej bym kupił Nikona D80 z jego pomiarem punktowym i wieloma przydatnymi dla mnie bajerami. Trochę jestem jestem zniesmaczony Canonem i jego podejściem do tzw. amatorów, a już 400D to jakieś totalne nieporozumienie jak dla mnie. Taki aparat, skoro jest skierowany do amatorów, powinien kosztować jakieś 2500zl.. Ach, nie o tym miałem pisać...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesior Zobacz posta
    A jak to się ma do 300d? Powiedz, że większy, proszę...
    Tak, w 30D jest większy i jaśniejszy niż w 300D. Wyraźnie większy.
    Przy zwrocie 590zł możesz mieć 30D już za 3500.

edit:
    Jeśli chodzi o pomiar puktowy to powiem szczerze że w cyfrówce to nie ma dużego znaczenia. I tak naświetlam na histogram, a używanie spota może tylko trochę przyśpieszyć dobór ekspozycji w ten sposób.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-01-2007 o 23:04

Lesior
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak, w 30D jest większy i jaśniejszy niż w 300D. Wyraźnie większy.
    Przy zwrocie 590zł możesz mieć 30D już za 3500.
    Uf!!! http://canon-board.info/images/smili...n_rolleyes.gif

Jeśli chodzi o pomiar puktowy to powiem szczerze że w cyfrówce to nie ma dużego znaczenia. I tak naświetlam na histogram, a używanie spota może tylko trochę przyśpieszyć dobór ekspozycji w ten sposób.
    Ja też naświetlam na histogram.. ale jak mam czas. Zasadniczo pracuje prawie wyłącznie w trybie M i czasem jednak przydał by mi się dokładny pomiar punktowy - w sytuacjach koncertowych przykładowo. Aczkolwiek w 20D/30D zawsze lepiej to wypadnie niż w takim 300D... gdzie aparat jest nieprzewidywalny czasami.

Jednak raczej będę skłaniał się zakupić jakiś używany w dobrym stanie 20D bo za dużo zainwestowałem w Canona żeby się rzucać na D80...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jednak raczej będę skłaniał się zakupić jakiś używany w dobrym stanie 20D bo za dużo zainwestowałem w Canona żeby się rzucać na D80...
    I to dobry pomysł. Taki sprzęt będziesz mieć aż do zajechania, potem sobie kupisz albo FF albo dużo lepszy model cropa.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)No właśnie... potwierdza to moje przypuszczenia. Być może napiszę tu rzecz niepopularną, ale najchętniej bym kupił Nikona D80 z jego pomiarem punktowym i wieloma przydatnymi dla mnie bajerami. Trochę jestem jestem zniesmaczony Canonem i jego podejściem do tzw. amatorów, a już 400D to jakieś totalne nieporozumienie jak dla mnie. Taki aparat, skoro jest skierowany do amatorów, powinien kosztować jakieś 2500zl.. Ach, nie o tym miałem pisać...
    To nie jest nic nie popularnego. Nikon w segmencie amatorskim ma wg. mnie lepszą ofertę niż Canon. W szczególności dotyczy to szkieł ale nie tylko.
    Co do wizjerów to wizjer w D80 jest większy niż w 30D/20D ale na moje oko ciemniejszy.
    Co do 400D to klasyczny entry-level i tyle. I kosztuje też tyle ile powinien tylko u nas płace są nie takie jakie być powinny .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do wizjerów to wizjer w D80 jest większy niż w 30D/20D ale na moje oko ciemniejszy.
    Jest szerszy tak na oko ze 2mm. Za to wyraźnie ciemniejszy i mniej kontrastowy.

Lesior
    Guest

Domyślnie

To nie jest nic nie popularnego. Nikon w segmencie amatorskim ma wg. mnie lepszą ofertę niż Canon. W szczególności dotyczy to szkieł ale nie tylko.
    Ale ma i siatkę na matówce (wyłączaną), której w Canonie nie ma.

Co do 400D to klasyczny entry-level i tyle. I kosztuje też tyle ile powinien tylko u nas płace są nie takie jakie być powinny .
    Jednak wydaje mi się, że cena 400D szybko spadnie i do bardzo, a 30D już nie tak bardzo. bardziej porównywał bym 400D do jakiegoś bardziej zaawansowanej hybrydy... szkoda tylko, że nie ma podglądu real time na LCD i robienia filmów...

Co do plac prawdopodobnie masz racje, bo w realiach zachodnich rozmawialibyśmy aktualnie o 5D prawdopodobnie. Tylko kwestia w tym segmencie w ogóle praktycznie nie istnieje.

Lesior
    Guest

Domyślnie

I to dobry pomysł. Taki sprzęt będziesz mieć aż do zajechania, potem sobie kupisz albo FF albo dużo lepszy model cropa.
    Tylko kwestia jak być pewny, że dany (używany) model 20D jest dobry... to już chyba inna para kaloszy.
    Co rozumiesz przez lepszy model cropa?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co rozumiesz przez lepszy model cropa?
    40D, 50D itd. Nie mam na myśli innego mnożnika.

Lesior
    Guest

Domyślnie

40D, 50D itd. Nie mam na myśli innego mnożnika.
    Oj, myślę, że Canon będzie zmuszony do dodania jednak tych parę bardziej poważnych funkcji i nazwać nowy model jakąś marketingowo uzasadnioną, nową nazwą. Prawdopodobnie zostawił sobie te funkcje na deser, żeby móc coś później mieć do zaproponowania nowego. Wszystko się rozbija o konkurencję i mam nadzieję, że Nikon trochę postraszył Canona...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów