Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: precz z FF!

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

.... eeee, a ja wlasnie zdalem sobie sprawe (chcac kupic 30D po sprzedazy trabanta bis), ze kupowanie 30D przed premiera nowej puszki na wiosne to strzal w kolano i ... zbieram na 5D.

To co mam czekac na nowe "5D" az stanieje stare czy ... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu (nie pisze o szklach bo mam 24-105 i 100-400)?

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    85/1,8 po cropie robi się135 wiec idealna portretówka dla crop, po co robić specjalną
    No ale wg twojej teorii to takie szkiełko zdrożeje bo jest do FF.

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak Zobacz posta
    .... eeee, a ja wlasnie zdalem sobie sprawe (chcac kupic 30D po sprzedazy trabanta bis), ze kupowanie 30D przed premiera nowej puszki na wiosne to strzal w kolano i ... zbieram na 5D.
    To co mam czekac na nowe "5D" az stanieje stare czy ... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu (nie pisze o szklach bo mam 24-105 i 100-400)?
    Ja bym nie sprzedawał trabanta tylko spokojnie czekał na coś lepszego od Canona. 5D za drogi jak na to co oferuje a 30D jeszcze trochę niedorobiony w porównaniu z obecną konkurencją.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja nie wiem tylko czy jest sens przerabiania długich szkieł pod DX i czy zrobienie takiego szkła od nowa pod DX czy FF daje jakieś wymierne korzyści. Wydaje mi się że nie. Także jeśli chodzi o długie obiektywy to w ogóle nie powinno być problemu. Po drugie canon to jednk olbrzymi rynek uzytkowników i nie sądzę żeby był jakiś powód dla którego nie warto dla tego systemu mieć szkieł w ofercie - przy czym w najbliższym czasie ilość użytkowników FF-ów powiększy się znacząco .
    Po trzecie są bardzo duże szanse na to że w najbliższym czasie FF-a będzie miało Sony (być może nie będzie to pełne FF ale na pewno więcej niż DX). Także wydaje mi się, że tego typu obawy są bezpodstawne. Wręcz spodziewałbym się pojawienia się nowych szkieł projektowanych pod FF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... no wlasnie co byscie kupili dzisiaj na moim miejscu...
    Dzisiaj na pewno nic. Miesiąc wytrzymasz i sytuacja powinna się rozjaśnić.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

pozdrawiam,
    Jezeli wolisz kupic 40D za 4500-5000 zamiast 30D za 3500, lub nastepce 5D (3D?!?) za 12000 zamiast 5D za 8000, to proponuje poczekac.

Canon nie ma konkurencji na rynku FF i raczej miec nie bedzie (chocby nawet Sony wypuscilo FF w cenie 4000), tak wiec nie ma co sie spodziewac jakiejs rewolucji w tym segmencie. Jedyne co to mozesz poczekac i zapolowac na uzywanego 5D w cenie kolo 6-7k.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Co do spadku cen, to nie mozna chyba liczyc, ze wszystko pojdzie w dol, po wyjsciu nowego (patrz 1D MarkIIN) - czy jego cena spadla ponizej tych 13.ooo pln? Nie, i raczej nie spadnie. Podobnie bedzie na razie z 5D i jego nastepca. Wg mnie, 8.ooo pln, to chyba dolna granica, jaka przyjdzie nam zaplacic za FF ze wzgledu na obecny brak konkurencji.

Początki nałogu

Domyślnie

myślę że FF to tylko kwestia czasu, 5D będzie tanieć...bo następca tej puszki też za jakiś czas zacznie tanieć, Następca 5d przyśpieszy obniżki piątki, coraz więcej ludzi będzie stać na 5D i myśle że jeśli ta puszka pójdzie jeszcze troche w dół to pojawią się osoby z innych systemów gotowe przejść na Canona dla tego korpusu, a reszta producentów na pewno zdaje sobie z tego sprawę i jak chce się liczyć i nie stracić klientów to nie ma wyjścia, Sony ma kase, dobry marketing i robi matryce-Myśle że już niedługo każą nam czekać - a Nikon zwyczajnie nie będzie miał wyjścia.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 17-01-2007 o 10:09
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    b nastepce 5D (3D?!?)
    przeciez 3D nie bedzie następcą 5D tylko nowym zupełnie inaczej pozycjonowanym aparatem...

i o ile 5D nie jest w moim kręgu zainteresowań to 3D jesli bedzie pancerna i pouszczelniania jak jedynka to kupie ja najszybciej jak tylko dam rade
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot Zobacz posta
    Przy obecnym spadku ceny aparatów FF w ciągu 1-2 lat będzie stosunkowo tanie wiec np. tamron 28-75 dalej mógłby mieć sens. Sigma 100-300 cały czas ma sens, szeroka stałka tokiny też ma sens, sigmy z hsm też mają sens

Ale jeżeli canon będzie jedynym producentem aparatów z FF i obiektywów do FF to co go np. powstrzyma przed podniesieniem ceny 100mm makro z 2000 do 3000 itd. Ile ludzi kupując aparat porównuje ceny całego systemu? Sądząc po pytaniach który aparat najlepszy to niewielu

Są jeszcze sigma 12-24 oraz sigma 120-300/2,8 że nie wspomnę że w przypływie desperacji jest jeszcze sigma 50-500
    Tu nie chodzi o to czy warto to kupić tylko o to że konkurencja w jakimś tam stopniu trzyma ceny canona. Co się stanie z cenami jak nie będzie konkurencji?
    Akurat szkla ktore wymieniles Sigma 100-300, 120-300, 12-24, 50-500 czy ktorych nie wymieniles (300-800) nie maja w Canonie odpowiednikow. Bardzo wiele szkiel FF do Canona nie ma (i nie mialo) odpowiednikow konkurencji. Wg mnie oferta konkurencji ma zaden wplyw na ceny wiekszosci szkiel FF Canona, czego 85L mk I/II jest niezlym przykladem. A jaki wplyw na cene 24-70 mialo pojawienie sie Tamrona 28-75? Zadnego.

Na szczescie celem Canona nie jest maksymalizacja zysku na sztuce obiektywu, tylko maksymalizacja kwoty zysku z produkcji obiektywow. Dlatego nie oplaca sie cen windowac, bo to trafia na bariere popytu, spada skala i zwiazane z nia oszczednosci. Sek jest w tym, ze klientow ktorzy dany obiektyw musza kupic (profesjonalisci) jest jednak niewielu. Ilus tam amatorow tego makro 100mm po podniesieniu ceny z 2 do 3tys po prostu nie kupi wcale.
    1D i obiektywy Canona

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dokładnie.
    odpowiednik 120-300/2.8 u Canona za ok 8 - 10 tysięcy to byłby killer.
    echhh można pomarzyć tylko
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów