akustyk plastik plastikiem, ale cichemu całkiem niezłe fotki wychodzi na 5D z tego tamrona :-) Nie sądzę, by zakup 5D implikował konieczność wydatkowania się na Elki. Całkiem niedawno ktoś dowodził, że sigma 17-35 na 5D śmiga mu lepiej niż 17-40L.
Ja nie wiem tylko czy jest sens przerabiania długich szkieł pod DX i czy zrobienie takiego szkła od nowa pod DX czy FF daje jakieś wymierne korzyści. Wydaje mi się że nie. Także jeśli chodzi o długie obiektywy to w ogóle nie powinno być problemu. Po drugie canon to jednk olbrzymi rynek uzytkowników i nie sądzę żeby był jakiś powód dla którego nie warto dla tego systemu mieć szkieł w ofercie - przy czym w najbliższym czasie ilość użytkowników FF-ów powiększy się znacząco.
Po trzecie są bardzo duże szanse na to że w najbliższym czasie FF-a będzie miało Sony (być może nie będzie to pełne FF ale na pewno więcej niż DX). Także wydaje mi się, że tego typu obawy są bezpodstawne. Wręcz spodziewałbym się pojawienia się nowych szkieł projektowanych pod FF.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Co do spadku cen, to nie mozna chyba liczyc, ze wszystko pojdzie w dol, po wyjsciu nowego (patrz 1D MarkIIN) - czy jego cena spadla ponizej tych 13.ooo pln? Nie, i raczej nie spadnie. Podobnie bedzie na razie z 5D i jego nastepca. Wg mnie, 8.ooo pln, to chyba dolna granica, jaka przyjdzie nam zaplacic za FF ze wzgledu na obecny brak konkurencji.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ja bym chciał 70-200/2.8 IS
tak ostre jak 70-200/2.8
w rozmiarach 70-200/4 IS
i w cenie 70-200/4
![]()