Witam.
Zastanawiam się czy przy wyżej wymienionym obiektywie może być problem z prawidłowym obrazem przy użyciu osłony i wbudowanej lampy oczywiście podczas jej użycia.
pozdrawiam.
Witam.
Zastanawiam się czy przy wyżej wymienionym obiektywie może być problem z prawidłowym obrazem przy użyciu osłony i wbudowanej lampy oczywiście podczas jej użycia.
pozdrawiam.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Mówisz o 28-105 mm f/4-5,6 czy 28-105 USM II f/3.5-4.5 ? Tak tylko pytam, bo pierwszego zdarza mi się używać w pracy. Zresztą to mało istotne.
Osłona nigdy nie przeszkadza w robieniu zdjęć, mi przynajmniej.
Za to zawsze kiedy ulegam pokusie włączenia kukułki, zdjęcia lądują w koszu.
I główne pytanie: co rozumiesz przez kłopoty z prawidłowym obrazem?
C-F-K - forever
Chodzi o jakieś zaciemnienia (cień osłony). To dosyć duży tulipan. Oczywiście zdaję sobie sprawę że musi on spełniać rolę osłony przeciwsłonecznej, ale teraz specjalnie go zdejmować do zdjęć z lampą (kukułką)
Obiektyw f/3.5-4.5
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Miałem ten obiektyw ale z nieoryginalną osłoną gumową - zasłaniała przy 28mm światło lampy wbudowanej.
Teraz mam 28-135IS już z tulipankiem i on na szerszym końcu także przyciemnia również dół kadru w takich warunkach.
Po prostu - do fotek z lampką ściągnij lub przynajmniej przekręć osłonę o 90 stopni i już ...
EOS 400D + C 18-55 kit + C 28-105 USM + C 70-300 IS + S 170-500 APO + Metz 40mz2
Owszem, przy EF 28-105 mm f/3,5-4,5 USM z osłoną EW-63 jak najbardziej może być problem przy wykonywaniu zdjęć z wbudowaną lampą. Przykładowo w EOSie 50 osłona nie tylko rzuca cień na dół kadru przy ogniskowej 28 mm (tyle, że 50 podnosi lampę bardzo nisko jak na obecne standardy), ale także zasłania wbudowany w aparat podświetlacz dla lewego punktu AF.
Pzdr
Grzesiu
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne