Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Najtańsze analogowe lustro?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    jak dobrze poszukasz, to 50e kupisz za 200zl nawet. i to bym tez sugerowal. a aparat bedziesz juz mial na dlugo...
    Wiadomo, lepsza puszka, ale miało być jak najtaniej. A tak na marginesie to też tak kupowałem sobie 500n... skończyło się na 33
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 17-01-2007 o 18:51
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

dla mnie zakup 50e skonczyl sie przesiadka na eos3 z boosterem i uwierz.. dopiero teraz wiem, ze trzymam aparat w rece (10d z gripem w rece, to zabawka przy tym)...
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    dla mnie zakup 50e skonczyl sie przesiadka na eos3 z boosterem i uwierz.. dopiero teraz wiem, ze trzymam aparat w rece...
    Wierzę Prawdę mówiąc zamiaruje sprawić sobie tą puszkę za jakiś czas, jak stanieją do kilkuset złotych

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

1100zl z boosterem uwazam za uczciwa cene i w takiej tez sam nabylem (na allegro jakies 1600). oczywiscie komplet z pudelkiem w swietnym stanie.
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

1100 to bez wątpienia uczciwa cena, ale mnie się nie spieszy. Jak napisałem wyżej używam w tej chwili trzech analogowych puszek i cały czas odnajduje dużą przyjemność w pstrykaniu nimi, więc ta czwarta trochę sobie poczeka
    A na dzień dzisiejszy w bagażniku jeździ ze mną EF-M, cztery szkiełka M42 i spory zestaw ruskich i enerdowskich filmów do BW ;-)

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

kup sobie lomo - dobre na kazda okazje, male, lekkie, analogowe i fajne foty moga wyjsc
    http://www.lomografia.pl/infopages.p...9d177659b2d8c5
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

majac taki dylemat wybralem Fujike AX-1
    http://allegro.pl/item155568150_fuji...on_1_9_50.html
    http://allegro.pl/item158217585_pors...ji_fujica.html (to samo, tylko pod inna nazwa)

przy czym moze byc cokolwiek podobnej klasy. male, lekkie, pancerne, z dobrym obiektywem. w podobnej cenie mozna kupic jakas przyjemna Yashike. nieco wiecej kosztuja, ale warte zachodu sa Olympusy OM (OM-10 + Zuiko 50/1.8 powinno sie kupic w okolicach 200zl)

dobrej klasy lustro AF kosztuje wiecej, zwlaszcza jesli chcesz cos co mozna od biedy nazwac obiektywem, a nie sloik zrobiony z denek od butelek.

jesli chodzi o AF to pomyslalbym o zestawie w desen Minolta Dynax 5 + 28-100. malutki, leciutki, ale wypakowany ficzerami korpus + majacy dobra opinie sloik kitowy. wydatek rzedu 300zl ale na moje oko warto. z Canona w gre wchodzi 300-tka i jakis sloik typu 28-90. cena raczej podobna, moze nizsza. za to korpus mniej zgrabny i ni grzyba nie wygodny. ani ten ani ten obiektyw nie jest wart grzechu, ale do pstrykania ujdzie. na pewno jednak do ww. manuali nijak nie podskoczy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-01-2007 o 21:09
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To musi być lustro z AF i musi być Canona, bo mam już parę szkiełek. Co do wygody, to jest kwestią ważna, ale nie najważniejsza.. Robiłem zdjęcia 500N i faktycznie nie jest takwygodny jak 300D z gripem, ale jakoś to przeżyje...jeśli pomyśle ile zrobie zdjęć tym aparatem to komfort użytkowanie naprawde nie jest priorytetem...
    Nie wiem czy 300setka jest lepsza pod względem wygody od 500.
    Kolejne 2 kwestie w tym temacie:
    Co powiecie na to? http://www.allegro.pl/item157362089_...0mm_1_2_8.html
    aparat ponoć lepszy od 300/500, ale chodzi mi też o szkło. Czy można je będzie przechipować, coby i z cyfrą działało? Bo z tego co się orientuje to chyba zadziała tylko na min przysłonie... a nie ukrywam, że takie cuś by mi się przydało, bo nie mam jasnego standardowego zooma..

No i kwestia nr II... Jak pisałem robiłem cz-b zdjęcia analogiem 500N, ale tylko kiedy to nie ja płaciłem za materiały... Czy kupując te filmy z allegro np 10szt za 50zł (kolorowe) i późniejszym zeskanowaniu i konwersji do cz-b uzyskam podobne efekty? Bo w porównaniu co filmów kolorowych cz-b jest znacznie mniej i są znacznie droższe...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avic Zobacz posta
    To musi być lustro z AF i musi być Canona, bo mam już parę szkiełek. Co do wygody, to jest kwestią ważna, ale nie najważniejsza.. Robiłem zdjęcia 500N i faktycznie nie jest takwygodny jak 300D z gripem, ale jakoś to przeżyje...jeśli pomyśle ile zrobie zdjęć tym aparatem to komfort użytkowanie naprawde nie jest priorytetem...
    Nie wiem czy 300setka jest lepsza pod względem wygody od 500.
    Jest trochę wygodniejsza. Możesz też dokupić taki śmieszny niby-grip (dokręcany plastikowy uchwyt z wbudowanym rozkładanym mini-statywem stołowym). Nowy w fotojokerze kosztuje chyba trzy czy cztery dychy.
    Kolejne 2 kwestie w tym temacie:
    Co powiecie na to? http://www.allegro.pl/item157362089_...0mm_1_2_8.html
    aparat ponoć lepszy od 300/500, ale chodzi mi też o szkło. Czy można je będzie przechipować, coby i z cyfrą działało? Bo z tego co się orientuje to chyba zadziała tylko na min przysłonie... a nie ukrywam, że takie cuś by mi się przydało, bo nie mam jasnego standardowego zooma..
    To szkło nie działa z cyfrą i jest raczej takie sobie, więc nie wiem czy warto zmieniać mu chip. Cena zestawu jest do przyjęcia, ale okazją bym tego nie nazwał (chyba że wyrwiesz za kwotę startową)
    No i kwestia nr II... Jak pisałem robiłem cz-b zdjęcia analogiem 500N, ale tylko kiedy to nie ja płaciłem za materiały... Czy kupując te filmy z allegro np 10szt za 50zł (kolorowe) i późniejszym zeskanowaniu i konwersji do cz-b uzyskam podobne efekty? Bo w porównaniu co filmów kolorowych cz-b jest znacznie mniej i są znacznie droższe...
    Nie. Lepiej zaopatrzyć się w negatyw Kodak Profoto 400 BW do procesu C-41. Wywołać je możesz w każdym labie. Na allegro kosztują 9 - 10 zł za rolkę.

EDIT: Negatywów za piątkę to w ogóle należy unikać, 95% z nich nie nadaje się do niczego.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 19-01-2007 o 01:19

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

wez 30stke albo 33ke. warto dolozyc troche zlociszy.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów