Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jaki dSLR robi najlepszej jakości zdjęcia?

Domyślnie

Panowie, sprecyzowałem pytanie, a wy swoje.

Osobiście jestem ciekaw jak wypadają różne korpusy z tym samym szkłem. A to ze ktoś lubi takie zdjęcia a nie inne to mnie to nie interesuje. Mnie interesują zdjęcia w tych samych warunkach robione takim samym obiektywem tyle że za pomocą różnych korpusów przy zbliżonych ustawieniach jak np. ISO 100. Testów obiektywów są setki, testów poszczególnych korpusów także. Ale takiego testu o którym pisze nigdzie nie widziałem. A to była bardzo fajna informacja pokazująca jaki obraz produkuje dana puszka w tych samych warunkach.

Pytanie miało na celu zaspokojenie mojej ciekawości, ale widzę że chyba co poniektórzy nie zrozumieli o co mi chodzi. No trudno widać pytanie było zbyt proste albo zbyt skomplikowane

Co ciekawe wątek przykuł olbrzymią uwagę, w ciągu 1 dnia ponad 1000 odwiedzin, co może wskazywać że jednak jest jakieś zainteresowanie, tak postawionym pytaniem.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

5d + 85L sory za OT... w sumie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta

Osobiście jestem ciekaw jak wypadają różne korpusy z tym samym szkłem. A to ze ktoś lubi takie zdjęcia a nie inne to mnie to nie interesuje. Mnie interesują zdjęcia w tych samych warunkach robione takim samym obiektywem tyle że za pomocą różnych korpusów przy zbliżonych ustawieniach jak np. ISO 100. Testów obiektywów są setki, testów poszczególnych korpusów także. Ale takiego testu o którym pisze nigdzie nie widziałem. A to była bardzo fajna informacja pokazująca jaki obraz produkuje dana puszka w tych samych warunkach.

Pytanie miało na celu zaspokojenie mojej ciekawości, ale widzę że chyba co poniektórzy nie zrozumieli o co mi chodzi. No trudno widać pytanie było zbyt proste albo zbyt skomplikowane
    W pewnym sensie takie zdjęcia masz na dpreview. Askey swoje zdjęcia testowe stara się robić w identycznych warunkach bardzo podobnymi szkłami.
    A co do samego pytania to ja bym się nie unosił stwierdzeniami, że pytanie zbyt trudne albo nikt nie zrozumiał Twoich wywodów. Myślę że wszyscy dobrze zrozumieli o co Ci chodzi tylko albo widzą bezsens tak postawionego problemu albo próbują Ci uzmysłowić, że problem nie jest zero - jedynkowy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Tak czy inaczej już wiem że nikt z was nie spotkał się z takimi testami. A to było zasadnicze pytane postawione w pierwszym poście. Testy na dpreview przeglądałem, ale jednak podobne obiektywy to nie te same obiektywy w tym samym czasie itd. No nic, może ktoś kiedyś zrobi takie porównanie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak czy inaczej już wiem że nikt z was nie spotkał się z takimi testami. A to było zasadnicze pytane postawione w pierwszym poście. Testy na dpreview przeglądałem, ale jednak podobne obiektywy to nie te same obiektywy w tym samym czasie itd. No nic, może ktoś kiedyś zrobi takie porównanie.
    A mogę wiedzieć (z czystej ciekawości ) do czego Ci potrzebne takie porównanie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Rozumiem, że dopóki nie znajdziesz takiego testu to nie kupisz aparatu :-|
    Jak już kiedyś coś wybierzesz to daj znać, bo jestem ciekawy jaki aparat jest najlepszy

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

[...]
    Albo tutaj nikt nie zrozumiał Twojego pytania, albo Ty nie rozumiesz wszystkich tutaj odpowiedzi...
    Zadaj pytanie który aparat najlepiej odwzorowuje kolory, który ma najniższe szumy, największą rozpiętość tonalną, czy najwyższą rozdzielczość optyczną, to uzyskasz (prawdopodobnie) sensowne odpowiedzi. Natomiast odpowiedzieć jaki aparat produkuje najlepsze fotki, to jakby odpowiedzieć na pytanie o najładniejszy kwiatek na świecie... :wink:
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Domyślnie

Kolekcjoner

Z czystej ciekawości. Chętnie bym po prostu zobaczył jak wygląda zdjęcie z konkretnej puszki z tym samym obiektywem. Skoro publikuje się zdjęcia obiektywów i je testuje pokazując zdjęcia przykładowe, to tego samego szukałem odnośnie body.

stdanielo

Tak jak ktoś tu napisał wcześniej najlepszy aparat to ten który się Ma i ten robi najlepsze zdjęcia. Mój Canon 300D póki co nie ma sobie równych, jedynie mój analogowy Nippon może mu zagrozić, nie tyle pod względem jakości zdjęć a pod względem przyjemności z ich robienia

gzak

Pytanie zasadnicze brzmiało tak:

Czy ktoś z was spotkał się może w sieci z takim testem różnych cyfrowych body z tymi samymi obiektywami np. właśnie SIGMY, czy Tamrona. Czy ktoś w ogóle robił taki test, która puszka robi zdjęcia o najlepszej jakości? ( Czytaj obraz nieskazitelnie ostry, pełen szczegółów, kolorystyka itd.)

Chodziło mi o samą informcję czy gdzieś był taki test. Proste czy skomplikowane?

Dobra dla mnie OT. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Porównania aparatów pod tym względem można na dpreview.com sobie zobaczyć. Tyle, że nie są one robione tym samym obiektywem, zawsze (chyba) jest to 50-ka z danego systemu. Wpływ obiektywu na te testy jest raczej niewielki, bo to łatwa do wykonania ogniskowa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    zaryzykuje stwierdzenie, że chyba ten:
    http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2DKZqER
    Zgodzilbym sie...

Pytanie jest problematyczne, bo roznice pomiedzy body nie da sie sprowadzic do poziomu szumow, czy nawet rozpietosci tonalnej. Gdyby tak bylo, to faktycznie 1V bylby tak samo dobry jak 3000.

W takich testach jak proponujesz zdjecie z 350D byloby identyczne jak z 20/30D i (prawie) identyczne jak z 1D2.

Poniewaz wielkosc matrycy ma znaczenie np przy subtelnych przejsciach tonalnych, da sie przy takim teoretycznym tescie i odpowiednim doborze tematu wykazac, ze 5D i 1Ds2 zrobia lepsze zdjecie, niz inne cyfrowe lustrzanki Canona, Nikona, Pentaxa czy Sony itp (pomijajac takie lustrzanki jak w linku).
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 19-01-2007 o 00:47
    1D i obiektywy Canona

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów