Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
Widać zbyt płytko sformułowałem pytanie. Generalnie w sieci jest dużo testów aparatów i obiektywów itp. Ale np. nie widziałem testu kilku puszek różnych producentów z tym samym obiektywem np. Sigma 18-50 ( dla przykładu) i efktu zdjęć z poszczególnych korpusów. To mnie właśnie ciekawi. Jakość techniczna zdjęcia, to dla mnie efekt materiału wychodzącego z korpusu do komputera bez obróbki zewnętrznej. Np. JPG w najwyższej rozdzielczości.

Chodziło mi o te same zdjęcia z tym samym szkłem różnymi korpusami, nigdy sie z tym nie spotakłem, a to było by ciekawe porównanie w mojej opini.

A co do korpusów to raczej nie miałem na myśli aparatu za 30 000 Euro ale raczej te z przedziału dla śmiertelników. Czyli do EOSów jedynek cyfrowych.

To jeżeli ktoś z was gdzieś znajdzie taki test jaki mnie interesuje to niech tu wrzuci linka, w sumie dalsza dywagacja na sucho nie ma sensu. Ale dzięki za odpowiedzi.
Wydaje mi sie ze bardzo trudno bedzie odpowiedziec na takie pytanie, a to z kilku powodow.
1. Nie zdefiniowales co to znaczy najlepsze technicznie. Wieksza ilosc pikseli?? Wiekszosc rozpietosc tonalna. Najwierniejsze odwzorowanie kolorow?? Najlepsza ostrosc. itpd .itd. Jesli kombinacja powyzszych, to z jaka waga??
2. Nawet jakbys "zdefiniowal" co powyzej, czyli miare "dobroci technicznej" zdjecia wedlug Ciebie, to jest drugi problem. Bo co test w sieci, to inne wyniki roznych parametrow. Jeden pisze ze dSLR to ma ledwo 6EV, inny ze 8 czy wiecej.

Reasumujac. Zle postawione pytanie.

Marcin