Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 188

Wątek: Kalendarz fotografii na 2008 rok

Dopiero zaczyna Awatar Korean

Domyślnie

Skoro to forum Canon to może zrobimy kalendarz o tej firmie ?? ^^

Pozatym co przeszkadza zrobić kilka kalendarzy tematycznych ? Dawajcie kategorie, albo wypali albo umrze śmiercia naturalna

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korean Zobacz posta
    Skoro to forum Canon to może zrobimy kalendarz o tej firmie ?? ^^

Pozatym co przeszkadza zrobić kilka kalendarzy tematycznych ? Dawajcie kategorie, albo wypali albo umrze śmiercia naturalna
    No jasne, zróbmy tysiąc pięćset sto dziewięćset kalendarzy. Tych od takich pomysłów jest wielu a od wykonania tylko jeden... Diodak. Nie przeszkadzajmy mu to coś z tego wyjdzie...
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Od kilku lat prowadzę przygotowywanie kalenadrza w naszej firmie i uzbierałem trochę doświadczeń w tym temacie.
    Po pierwsze zadajmy sobie pytanie o jakim nakładzie myślimy? Ostatnio zamawialiśmy (format A3+) 1000 sztuk i kosztowało to około 11 000 PLN brutto (skład, druk, drutowanie). Proponuję aby na tym etapie nie dyskutować o cenie i nie licytować co kto i za ile może, to będzie dyskusja na potem na razie chcę tylko pokazać rząd wielkości kosztów. Oczywiście im mnijeszy nakład tym wyższa cena.
    Po drugie, jaki ma być format czyli wielkość i orientacja (pionowa czy pozioma) to determinuje jakie zdjęcia będą przesyłali autorzy. Można też zdecydować o formacie po wyborze zdjęć ale to nie jest dobre rozwiązanie.
    Po trzecie to zdecydowanie tematyka, konieczne jest zadecydowanie jakiego tematu mają dotyczyć zdjęcia. Inaczej otrzymuje się taką bezpłciową mieszaninę.
    Po czwarte wybór zdjęć, tutaj można zrobić to na drodze ankiety albo wybrać np. 36-48 zdjęć na 12 miesięcy a następnie przekazanie ich do firmy, gdzie pracują plastycy i powierzenie im ostatecznego wyboru. Z doświadczenia powiem, że takie rozwiązanie jest bardzo dobre, ponieważ wybór pozbawiony jest emocji.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Dodałem ankietę odnośnie kalendarza :

http://canon-board.info/showthread.php?t=18866

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

..hhmmm... tak sobie myślę - nie wiem czy jest to w jakiś sposób możliwe ale moglibysmy zrobić tak:
    - przesyłamy zdjęcia na dowolne tematy (jakie kto ma i uważa za dobre);
    - przygotowujemy projekt kalendarza (układ dni, miesiecy, pion, poziom itd);

I teraz to najważniejsze - każdy loguje się i klika na miniaturki zdjęć jakie chciałby widzieć w swoim osobistym kalendarzu.
    Wybiera jego układ (pionowy, poziomy) i podaje ile sztuk chce go mieć.

Potem otrzymuje wybrany układ kalendarza i zdjęcia jakie wybrał do niego.
    Rozumiem, że nie da się tak żeby strony kalendarza zawierały od razu wybrane fotografie, ale mogą przecież mieć miejsce na podklejenie (przyklejenie) wybranej fotografii. A zdjęcia wykonywane by były w zwykły sposób, a że wiadomo by było ile konkretnych sztuk, to wydaje mi się że możnaby wytargować jakąś atrakcyjną cenę za 1 sztukę z jakimś dobrym fotolabem
    .
    I chyba miałby ten kalendarz wszystko czego każdy oczekiwałby od takiego kalendarza:
    - wspólny forumowy "podkład" układ i kolorystykę;
    - zdjęcia jakie sami uważamy za najfajniejsze;
    - no i zawsze można by wcisnąć nawet swoich kilka gniotów!!!

Wtedy ilość sztuk "podkładu" wydrukowanych byłaby spora, a wyglądać może to całkiem ciekawie.

Zdjęcia posiadałyby nazwisko autora, a i każdy sam wiedziałby ile jego zdjęć zostało wybranych do wszystkich kalendarzy!
    I możemy wtedy tworzyć ulubione tematyki itd.

Właściwie daje to nieograniczone możliwości konfiguracji

WŁASNEGO FORUMOWEGO KALENDARZA!

No i ilość sztuk sprzedanych znacznie wzrośnie bo zawsze możemy mieć tam "swoje" fotografie!!

Co Wy na to?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Może zrobić lepiej na drodze głosowania najlepsze zdjęcie na każdy miesiąc spośród tych co zostaną nadesłane i wybrać the best of? bo tak że każdy kliknie jakie chce mieć i robić każdemu inny kalendarz to chyba drożej? 12 fotek spośród iluśtam (powiedzmy każdy chętny zaproponuje 2 swoje najlepsze zdjęcia na dany miesiąc?) Na drodze głosowania się wybierze najładniejsze i taki zrobi kalendarz?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    bo tak że każdy kliknie jakie chce mieć i robić każdemu inny kalendarz to chyba drożej?
    o jakieś 3 000 - 4 000 na sztuce bo pewnie w gre wchodziłaby jedna

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911 Zobacz posta
    ..hhmmm... tak sobie myślę - nie wiem czy jest to w jakiś sposób możliwe ale moglibysmy zrobić tak:
    - przesyłamy zdjęcia na dowolne tematy (jakie kto ma i uważa za dobre);
    - przygotowujemy projekt kalendarza (układ dni, miesiecy, pion, poziom itd);

I teraz to najważniejsze - każdy loguje się i klika na miniaturki zdjęć jakie chciałby widzieć w swoim osobistym kalendarzu.
    Wybiera jego układ (pionowy, poziomy) i podaje ile sztuk chce go mieć.

Potem otrzymuje wybrany układ kalendarza i zdjęcia jakie wybrał do niego.
    Rozumiem, że nie da się tak żeby strony kalendarza zawierały od razu wybrane fotografie, ale mogą przecież mieć miejsce na podklejenie (przyklejenie) wybranej fotografii. A zdjęcia wykonywane by były w zwykły sposób, a że wiadomo by było ile konkretnych sztuk, to wydaje mi się że możnaby wytargować jakąś atrakcyjną cenę za 1 sztukę z jakimś dobrym fotolabem
    .
    I chyba miałby ten kalendarz wszystko czego każdy oczekiwałby od takiego kalendarza:
    - wspólny forumowy "podkład" układ i kolorystykę;
    - zdjęcia jakie sami uważamy za najfajniejsze;
    - no i zawsze można by wcisnąć nawet swoich kilka gniotów!!!

Wtedy ilość sztuk "podkładu" wydrukowanych byłaby spora, a wyglądać może to całkiem ciekawie.

Zdjęcia posiadałyby nazwisko autora, a i każdy sam wiedziałby ile jego zdjęć zostało wybranych do wszystkich kalendarzy!
    I możemy wtedy tworzyć ulubione tematyki itd.

Właściwie daje to nieograniczone możliwości konfiguracji

WŁASNEGO FORUMOWEGO KALENDARZA!

No i ilość sztuk sprzedanych znacznie wzrośnie bo zawsze możemy mieć tam "swoje" fotografie!!

Co Wy na to?
    Tylko własny kalendarz moze sobi zrobić każdy za pomocą np. MyPhoto Calendars czy czegoś takiego, poza tym kto bedzie się bawił w takie pojedyncze wydruki, IMHO nie da się za rozsądne pieniądze tego zrobić
    Taką metoda robię co roku w zaprzyjaźnionym labie i przez pare lat nie udało mi się zejśc z ceną poniżej 70pln przy 30x40

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem te manewry. Skoro bedzie sie przeglądać małe foty to po co mam wysyłac 1000 pix ?? Chyba nie chcesz drukować z 1000 pix ??
    Przeglądać się będzie małe pliki, żeby ktoś sobie nie chciał "pożyczyć" fotek w dużej rozdzielczości. W tej chwili gdzieś tam w głowie mam wizję że na stronie oprócz dużej foty znajdzie się kilka mniejszych. 1000 px to liczba orientacyjna... liczę na pełne klatki, ale jeśli ktoś zrobi croopa to niech to chociaż będzie minimum 1000x1000 px, mniejsze nie maja sensu. Druk kalendarza to nie druk w fotolabie gdzie trzeba 300dpi żeby sensownie wyszło. Raster trochę zgubi braki jesli takie będą

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    Po drugie, jaki ma być format czyli wielkość i orientacja (pionowa czy pozioma) to determinuje jakie zdjęcia będą przesyłali autorzy. Można też zdecydować o formacie po wyborze zdjęć ale to nie jest dobre rozwiązanie.
    To jest dobre rozwiązanie bo kalendarz ma mieć więcej niż 12 pełnoformatowych fotografii np. tylko w formacie pionowym. Jak pokazuje ankieta, wiele osób chciałoby zobaczyć swoje foty w tym kalendrzu, a przy jednym zdjęciu na jeden miesiąc nie jest to możliwe. Chyba że ogół będzie wolał 12 świetnych fotografii to też będzie fajnie .

Po trzecie to zdecydowanie tematyka, konieczne jest zadecydowanie jakiego tematu mają dotyczyć zdjęcia. Inaczej otrzymuje się taką bezpłciową mieszaninę.
    Na razie nie wiadomo jakie zdjęcia spłyną poczekajmy z tematyką.

Po czwarte wybór zdjęć, tutaj można zrobić to na drodze ankiety albo wybrać np. 36-48 zdjęć na 12 miesięcy a następnie przekazanie ich do firmy, gdzie pracują plastycy i powierzenie im ostatecznego wyboru. Z doświadczenia powiem, że takie rozwiązanie jest bardzo dobre, ponieważ wybór pozbawiony jest emocji.
    Nie chcemy generować kosztów bo nikogo na to nie stać, a i nie chodzi o jakieś poważne wydawnictwo wiec ta ankieta będzie chyba OK. Składem się sami zajmiemy, a poprawkami zajmie się drukarnia... zgubią w kosztach druku, wezmiemy bez faktury .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A ja bym zrobił tak: Najpierw demokratycznie wybieramy 12 kategorii tematycznych na kazdy miesiąc jedna. Ustalamy, ze w ramach każdej kategorii (czyli w ramach jednego miesiaca) moze byc x, y lub z zdjęć. Nastepnie przez jakis tam okres ludzie przesyłają fotki z zaznaczeniem do jakiej kategorii sie zalicza. Nastepnie głosowanie na fotki w kazdej kategorii i finito mamy foty na kalendarz. Takie moje luźne przemyslenia. pozdrawiam.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów