Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: tokina 10-17 vs canon 10-22

bartek_8000
    Guest

Domyślnie tokina 10-17 vs canon 10-22

czy wiecie moze jaka roznica jest pomiedzy tym canonem a tokina. chodzi mi głownie o ogniskowa 10mm. po zdjeciach ktore znalazlem gdzies w necie zauwazylem ze tokina zachowuj sie jak prawdziwe rybie oko natomiest canon to taki szerszy szeroki kat, ale do rybiego mu troche brakuje. czy ktos mi moze wyjasnic o co tu chodzi. ja szczerze mowiac wolalbym efekt rybiego oka. dzieki za kazda pomoc

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To proste - Tokina to obiektyw typu "rybie oko", natomiast Canon to obiektyw typu "sokole oko". Pierwszy służy zatem do fotografii podwodnej, drugi - do lotniczej. Z uwagi na odmienne środowiska pracy, do których są przeznaczone, w przyziemnych warunkach dają nieco odmienne efekty...

Zablokowany

Domyślnie

ha ha, czornyj uważaj, bo admin wątek wywali do ,,dowcipów''
    a tak serio bartek_8000 - do czego potrzebne ci szkło? Fisheye to baaardzo specyficzny instrument. Radzę raczej rozważyć canona.

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

ja sie bawie troche fotografie deskorolkowa. z rybim okiem juz pracowalem. poza tym ta tokina ma jeszcze ogniskowa 17 ktora nie robi dysortacji duzych przez co mozna ja stosowac do szerokich ujec bez znacznych znieksztalce\n. poza tym lubie znikszalcone fotki, nadaje im to dynamiki
    oczywiscie nie chcialbym zakonczyc na 10-17, kupilbym sobie takze obiektyw do norlany, np jakiegos 28-80 albo stalke.
    co do tego canona to ogladalem fotki nim robione i tak sobie mi sie podobaja. moze to kwestia gustu.

Zablokowany

Domyślnie

aaaa do skate jest świetne. Nie mam zatem pytań.

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

sokole oko fajna rzecz, ale jestem znad moza wiec chyba kupie rybe ;], najwyzej se ja usmarze,a sokoly to pod ochrona

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bierz Tokinę. Do skejtowskich fotek Canon się nie nada. Jest to obiektyw szerokokątny rektilinearny, tzn. z elementami esferycznymi korygującymi dystorsję beczkową. Tokina to zaś rybie oko dystorsja jest w niej nieskorygowana i to w całym przedziale (w przypadku 17mm to zjawisko jest jedynie słabsze), czyli linie proste ulegają zakrzywieniu sferycznemu. W przypadku sportów ekstremalnych tego typu zjawisko jest porządane z uwagi na fakt, że owe szalenie dystorsje dynamizują przedstawienie.

bartek_8000
    Guest

Domyślnie

fakt. tokina here i come

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zniekształcenia w C10-22 występują tylko w testach, na zdjęciach nie zauważyłem. Kupiłem dwa tygodnie temu i złego słowa na razie nie moge powiedzieć, kocham go bardziej niż 85/1.8

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zniekształcenia w C10-22 występują tylko w testach, na zdjęciach nie zauważyłem. Kupiłem dwa tygodnie temu i złego słowa na razie nie moge powiedzieć, kocham go bardziej niż 85/1.8
    Zgadza się! 10-22 to jeden z najlepiej skorygowanych UWA na klatkę formatu APS-C. Tylko to, co jest zaletą w fotografii architektury, w fotografii sportów ekstremalnych (w której bardzo trendy jest "fiszajowy stajl") jest właśnie nieporządane

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów