Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Lafot Digi II

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Tomasz ja mam z nimi kontakt dosyć dobry.Pomogą ,doradzą. Ale w tym temacie jakoś niewiele mogą. Może tak ma być i już. Całkiem przypadkiem pan.S. z Lafota jutro będzie przejeżdzał przez moją mieścinę i wstąpi.
    Zawsze była rozmowa na telefon.Zobaczymy co da się zrobić.
    A co do chemii i testów jest wszystko ok.To jest podstawa.
    Powtarzalnóść zdjęć tez mam jak należy.Zgodnośc monitora z odbitkami jest ok. Oczywiście z monitora mam zdjęte nasycenie.I tu jest problem.
    Dam znać jak się wyjaśni.Może to jakaś błacha sprawa.
    To że jestem laborantem ponad dwadzieścia lat nie znaczy że wszystko wiem.
    Pozdrawiami dzieki za zainteresowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Zgodność powinna być ze sprzętowo skalibrowanym monitorem . Wszelkie inne ustawienia monitora to półśrodek .

Może się okazać że w przypadku gdy podpięcie profilu do maszyny nie jest możliwe , potrzebne będzie zrobienie profilu do którego należy przekonwertować fotkę by uzyskać idealne naświetlenie na labie . Wiązało by się to z konwertowaniem każdego zdjęcia do tego profilu .

Myślę że warto przeczytać wątek : http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 w którym Janusz Body wraz z Duty wyjaśniają zasadę działania profili .

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Może się okazać że w przypadku gdy podpięcie profilu do maszyny nie jest możliwe , potrzebne będzie zrobienie profilu do którego należy przekonwertować fotkę by uzyskać idealne naświetlenie na labie . Wiązało by się to z konwertowaniem każdego zdjęcia do tego profilu .
    .
    Tak też się da, tylko, że jest uciążliwe (chociaz dokładne).
    OK, przyznam się. Koledze zacząłem robić profile do jego Lafota zaraz po tym, jak go kupił. Pokazał mi, gdzie mu technicy przełączali profile w maszynie.
    Okazało się, że są wogole niestandardowe, istnieje ich tylko kilka (np. papier Kodak i Agfa). Na pytania o brak kontrastu dostał polecenie zmiany profilu z Kodaka na Agfe (chociaż robił na Fuji).
    Oprofilowaliśmy kazdy rodzaj papieru, jaki miał. Z Photoshopa mógł sobie pokonwertować i puścić na maszynie - było OK, ale uciązliwe było zapisywanie plików i ich otwieranie ponownie z programu Lafota.
    Dodatkowo przy profilowaniu wylazł słaby poziom czerni - poprawiono mu to.
    Od ok. 1,5 roku ma nowy program lafota - obsługujący profile (co prawda tylko w starszym standardzie 2, bo w standardzie 4 zdjęcia pokazuje program jako czarne całkowicie). Podobno Włosi wymogli na Lafocie taką przeróbkę programu i jemu się przy okazji dostało. Teraz profile ICC działają mu od razu.
    Więc się da.
    Tylko nie mówcie, skąd to info - bo się do mnie przestaną odzywać
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie mam lafota więc nie wiem jak działa podpinanie profili w digiII , ale myślę że wszystko jest do obejścia i poprawienia .

Jest jeszcze jeden moim zdaniem bardzo ważny aspekt prawidłowej kalibracji zestawu .
    Prawidłowo skalibrowany zestaw począwszy od monitora po odbitkę daje możliwość wspołpracy z innymi skalibrowanymi labami wykonującymi np bardzo duże powiększenia . Sam często wykonuję duże powiększenia w sprofilowanym labie i otrzymuję dokładnie to co widzę u siebie .

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

No i jestem po przeglądzie mojego Lafota.Tak jak myślałem. Nic nie dało się zrobić.Wgrywaliśmy inne profile i było tylko gorzej. Jedyna korzyśc to mam skalibrowany monitor. Nie mam własnego kalibratora. Ale bez tego też można
    mieć dobre wyniki. Pan R.S. z Lafota podeśle mi jeszcze jakieś profile które mają przygotowane dla chińczyków.Ponoć tam jest podbite nasycenie.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Moment . Profil powinno się zrobić dla danej kombinacji : maszyna , program , papier , chemia , a nie jakieś uniwersalne , a firma LAFOT potrafi taki indywidualny profil zrobić .

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Pewnie i potrafi. Ale p. S. przywióżł mi jakieś gotowce(uniwersalne).
    No cóż będę sobie radził jak dotychczas. W końcu tragedii nie ma.
    Zdjęcia są dobrej jakości. Porównywałem z Frontierem i nie jest żle.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Frontier z tego co wiem nie obsługuje profili , przynajmnie w wesjach 330/340
    Najważniejsze by klient był zadowolony , a metoda uzyskania zadowalających efektów jest wtedy małoistotna

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów