Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
Może się okazać że w przypadku gdy podpięcie profilu do maszyny nie jest możliwe , potrzebne będzie zrobienie profilu do którego należy przekonwertować fotkę by uzyskać idealne naświetlenie na labie . Wiązało by się to z konwertowaniem każdego zdjęcia do tego profilu .
.
Tak też się da, tylko, że jest uciążliwe (chociaz dokładne).
OK, przyznam się. Koledze zacząłem robić profile do jego Lafota zaraz po tym, jak go kupił. Pokazał mi, gdzie mu technicy przełączali profile w maszynie.
Okazało się, że są wogole niestandardowe, istnieje ich tylko kilka (np. papier Kodak i Agfa). Na pytania o brak kontrastu dostał polecenie zmiany profilu z Kodaka na Agfe (chociaż robił na Fuji).
Oprofilowaliśmy kazdy rodzaj papieru, jaki miał. Z Photoshopa mógł sobie pokonwertować i puścić na maszynie - było OK, ale uciązliwe było zapisywanie plików i ich otwieranie ponownie z programu Lafota.
Dodatkowo przy profilowaniu wylazł słaby poziom czerni - poprawiono mu to.
Od ok. 1,5 roku ma nowy program lafota - obsługujący profile (co prawda tylko w starszym standardzie 2, bo w standardzie 4 zdjęcia pokazuje program jako czarne całkowicie). Podobno Włosi wymogli na Lafocie taką przeróbkę programu i jemu się przy okazji dostało. Teraz profile ICC działają mu od razu.
Więc się da.
Tylko nie mówcie, skąd to info - bo się do mnie przestaną odzywać