Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Lafot Digi II

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie Lafot Digi II

Czy ktoś z was na tym pracuje.
    Mam problem z nasyceniem i kontrastem.
    W programie do obróbki zdjęć mam ustawiony profil sRGB
    Na monitorze wygląda wszystko pęknie.
    Po wywołaniu zdjęcia wychodzą bez nasycenia i kontrastu.
    Problem w tym że w printerze nie mogę ustawić żadnych profili.
    W firmie Lafot powiedzieli mi że się nie mogę wrgać profilu jaki mi odpowiada.
    Może ktoś z was potrafi to jakoś obejść.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Przecież LAFOT powinien ustawić wszystko podczas instalacji laba oraz przeszkolić osoby odpowiedzialne za obsługę .

Konsultowałem temat z moim serwisantem . Niestety nie podejmuje się On naprawy ani regulacji LAFOTA .
    Jednak mimo wszystko otrzymałem informacje:
    1) zła/zużyta chemia zwłaszcza odbielacz może dać takie objawy
    2) uszkodzenie płytki sterującej matrycą .
    3) złe ustawienia gammy

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Ten Lafot tak pracuje od początku. Chemia niczego nia poprawi bo wymieniałem całą już kilka razy w ciągu trzech lat.Oczywiście kąpiel płuczącą wymianiam dużo częsciej.Jak bym nie ustawiał gammę jest zawsze tak samo.
    Sam printer pracuje pod Linuxem wiec tam nie potrafię niczego zmienić.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Zaktualizuj swój profil może łatwiej będzie pomóc

Widziałem zdjęcia z różnych lafotów i były ok . Może masz od poczatku walniętą maszynę ?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

niewiem, jak to wyglada w lafotach ale test szarosci czy cos w tym stylu chyba sie robi
    jak to wychodzi
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Focus604 Zobacz posta
    Problem w tym że w printerze nie mogę ustawić żadnych profili.
    W firmie Lafot powiedzieli mi że się nie mogę wrgać profilu jaki mi odpowiada.
    Może ktoś z was potrafi to jakoś obejść.
    Mój znajomy ma już trzeci rok Lafota. Średnio szczęśliwy jest, a na początku to nie był wcale.
    Właśnie nasycenie, kontrast i wierność barw szwankowały.
    Teraz ma lepiej - jak chcesz, to na priv dam Ci do niego telefon i sobie skonsultujesz problem.
    Profile mu robię i przynajmniej jest dokładnie, tak jak maszyna może, ale nie cudownie.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    niewiem, jak to wyglada w lafotach ale test szarosci czy cos w tym stylu chyba sie robi
    jak to wychodzi
    Taki test jest dostępny dla większości maszyn , jednak gwarantuje tylko powtarzalnosć pracy , oraz prawidłową szarość .
    Jednak nawet gdy szare jest szare to białe może być niebieskie a czarne żółte . Poprawność kolorystyczną w pełnym zakresie od bieli do czerni "wyciąga się" profilem .

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Z mojego Lafota też wychodzą dobre zdjęcia.Ale nie w tym problem. Przecierz nie wypuszczę knotów z zakładu.Zdjęcia na labach obrabiam pnad dwadzieścia lat i na różnych minilabach pracowałem,więc trochę praktyki mam.
    Chodzi o to że w ustawieniach monitora muszę zdjąc dużo nasycenia.Następnie obrabiam to w lafotowskim programie i podbijam nasycenie i fotki są ok. Tak też można pracować i ja tak pracuję.
    Ale kiedy nagram klientowi obrobione zdjęcia na cd to ma on zbyt duże nasycenie u siebie na monitorze.

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Z mojego Lafota też wychodzą dobre zdjęcia.Ale nie w tym problem. Przecierz nie wypuszczę knotów z zakładu.Zdjęcia na labach obrabiam pnad dwadzieścia lat i na różnych minilabach pracowałem,więc trochę praktyki mam.
    Chodzi o to że w ustawieniach monitora muszę zdjąc dużo nasycenia.Następnie obrabiam to w lafotowskim programie i podbijam nasycenie i fotki są ok. Tak też można pracować i ja tak pracuję.
    Ale kiedy nagram klientowi obrobione zdjęcia na cd to ma on zbyt duże nasycenie u siebie na monitorze.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jeżeli jesteś w stanie wydusić z maszyny to co chcesz , to myślę że idzie to zrobić na stałe , tak by zapewnić pełną zgodność odbitki z prawidłowo skalibrowanym monitorem .
    Na początku lutego będę się widział z "dowództwem" LAFOTA więc spróbuję poruszyć ten temat .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów