Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: [anielica] - kocia galerja

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    Gadaj zdrów 8) Jesli podobał Ci się efekt, który z kota robi nie-kota, to dlaczego teraz krytukujesz Anielice? 8)
    Jedno sie podoba, drugie nie. Jedno lepiej wyglada, drugie gorzej. Tak niestety jest ten swiat zbudowany - nie wszystko, nawet tej samej "kategorii" musi sie nam podobac :P

Początki nałogu Awatar alahari
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale krytykujesz ogólnie- nie rozmywac i juz, a nie wybiórczo
    Canon G3 & Nikon D70

anielica
    Guest

Domyślnie

Kurcze, bardzo dziękuję za porady i komentarze.
    Myślałam że potraktujecie mnie niepoważnie, bo zdaję sobie sprawę że fotki nie są górnych lotów, ale skoro zdaję sobie przynajmniej z tego sprawę, to chyba nie jest tak źle (ze mną).
    Oczywiście czytałam kilka podręczników mam szkołę NG na 4 cd-romach, ale pewne tematy są tam traktowane pobieżnie.

Vitez, dzięki za szczegółowe wytknięcie błędów, myślę że dzięki temu wiele innych fotek uda mi się zrobić lepiej, jeśli pozwolisz to za jakiś czas poproszę o komentarz czy Twoim zdaniem poczyniłam jakieś postępy :-)

Alhari , również dzięki za poświęcenie chwilki czasu na komentarz, fotka z rozmytym kotkiem i klatką była zaplanowana, nawet chciałam uzyskać większe rozmycie , ale kot już nie podlatywał z drugiego końca pomieszczenia, chyba mu się znudziło.
    Krzywe ustawienie klatki względem kafli podłogowych , też denerwowało mnie później, ale z racji tego że chciałam pokazać koci ruch umieścilam tą fotkę.

Faktycznie wszelkie niedoskonałości a przynajmniej te o których wiedziałam starałam się troszeczkę zatuszować jakimiś filtrami, ale na dłuższą metę wiem że się nie da. Aparacik mam od kilku miesięcy więc nawet nie opanowałam pełnego trybu manualnego, choć to nie jest usprawiedliwieniem potknięć i błędów.
    Jeszcze raz dzięki za PRZYDATNE wskazówki :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anielica
    mam szkołę NG na 4 cd-romach, ale pewne tematy są tam traktowane pobieżnie.
    No przeciez napisalem - wez ksiazkowa wersje. Jest wg mnie przystepniejsza i obszerniejsza. Wersja na CD jest przydatna by pocwiczyc na kilku fajnych cwiczeniach niektore podstawy teorii z ksiazki

anielica
    Guest

Domyślnie

W Empiku widziałam książkowe wydanie szkoły fotografii NG, jako jedna grubsza książka, i wydania tematyczne - cieńsze.
    Mówisz o tej "głównej" czy może o którejś z wydań tematycznych?
    A może jest jakaś publikacja książkowa na temat fotografii i tricków podczas fotografowania kotów?

A propos to niedawno chyba 2 tyg. temu nasza dwójka ok 10 rano emitowała świetny program na temat kotów, było też jak jedna pani , chyba z agencji reklamowej robiła kotkom zdjęcia no i oczywiście były pokazane treningi i sztuczki żeby te kotki sfotografować tak jak chce tego fotograf, bardzo ciekawe. Najbardziej podobał mi się trick z posmarowaniem czymś słodkim przedmiotu który kotek miał lizać. Najlepsze są najprostsze tricki !

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam już chyba niemałe doświadczenie w foceniu kotów - zwłaszcza swoich, domowych 8) Tak czesto robie im zdjecia, ze zdążyly przyzwyczaić sie do aparatu i nie reagować Czasem, gdy pogoda dopisuje i słoneczko wpada przez okno balkonowe, urzadzam sesje zdjeciowa - organizuje tło, rokładam na krzesłach, pufach i staram się zaintrygowac czyms koty, np. zabawka. Słoneczko je rozgrzewa i rozleniwia - lubia się przeciagać w jego promieniach i robia fajne minki A jak chce zainteresowac nadmiernie rozleniowionego kocura - skrobie paznokciem, np. w spodnie lub gdzies z tyłu (w zalezności od tego, w jakim kierunku chce uzyskac spojrzenie) i pstrykam Aby zdjecie nie było poruszone uzywam podłogi i stosu książek, którymi reguluje wysokość aparatu (aby przypadkiem nie przyciać ucha!).
    Kolejnym krokiem może byc zapoznanie się z manualnymi ustawieniami aparatu - stosowanie małej przysłony (2 lub3) oraz oddalenie się od kota jak najdalej i fotografowanie z dużym zoomem (czyli długa ogniskową) daje ładnie rozmyte tło.
    Jeśli masz wiecej pytań - jestem do usług :wink:

A oto moja skromna kocia galeryjka: http://members.chello.pl/k.zebrun/Kalendarz2005/
    Prawie wszystkie zdjecia robione kompaktowym cyfraczkiem - Canonem G3 :wink:
    Canon G3 & Nikon D70

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anielica
    W Empiku widziałam książkowe wydanie szkoły fotografii NG, jako jedna grubsza książka, i wydania tematyczne - cieńsze.
    Mówisz o tej "głównej" czy może o którejś z wydań tematycznych?
    Wlasnie o tej glownej - bez zadnych dopiskow.

A może jest jakaś publikacja książkowa na temat fotografii i tricków podczas fotografowania kotów?
    Nie ma , a z trzech osob (nieskromnie ) ktore uwazam ze calkiem niezle fotografuja koty dwie juz sie w tym watku wypowiedzialy... trzecia osoba jest Nikonowcem .

Hmmm... a moze dogadamy sie z National Geographic i napiszemy ksiazke "National Geographic - szkola fotografowania. Koty"

oczywiście były pokazane treningi i sztuczki żeby te kotki sfotografować tak jak chce tego fotograf
    A to jest wg mnie zle podejscie. Ja wole fotografowac naturalne zachowanie kotow + ich piekno i wyglad.
    Nic na sile. Koty z natury sa swietnymi modelami tylko czesto zbyt szybkimi - lepiej fotografowac je tak jak one tego chca a nie zmuszac je do woli fotografa .

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alahari
    A oto moja skromna kocia galeryjka: http://members.chello.pl/k.zebrun/Kalendarz2005/
    http://members.chello.pl/k.zebrun/Ka.../target41.html
    O qrrr...de ale bandyta sycylijski

anielica
    Guest

Domyślnie

Alhari - dziękuję za przydatne i cenne rady, mój kiciuś to już na pocieranie paznokciem spodni nie reaguje, a przynajmniej bardzo rzadko, chyba zorientował się w kwestii tego tricka, natomiast też mam zawsze szeleszczący papierek po czekoladce lub cukierku, zawsze gdy szukam kici albo właśnie chcę uzyskać zdumienie kotka przy robieniu zdjęcia wyciągam i szeleszczę za sobą :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na kocim forum zamieścilam trochę porad odnośnie fotografowania kotów (i nie tylko) - może coś Ci sie z tego przyda http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...sc&start=0
    Canon G3 & Nikon D70

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów