Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: koncert + lampa

Zablokowany

Domyślnie koncert + lampa

jak ma sie fotografowanie na koncercie przykladowo plenerowym stojac pod scena? czy trzeba uzywac lampy? powiem szczerze ze nie lubie zdjec z lampa blyskowa,na razie dysponuje tylko wbudowana w canonie 500n. a na koncercie stojac pod scena jest raczej duzo swiatla wiec chyba da sie zrobic ostre zdjecia np z heliosem 58mm ze swiatlem 2? no a kitem 28-80 chyba tez da rade. zauwazylem ze inni robia zdjecia spod sceny z lampa dodatkowa. jak to widzicie?

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Ja bym robił bez lampy i nie patrzył sięna innych.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

oczywiscie, ze mozna bez lampy - pod warunkiem, ze masz jasny obiektyw - typu ef-50 1.8. Choc jesli koncert jest dobrze oswietlony i podciagniesz ISO, to moze wystarczyc nawet 3.5, 4.0 (choc to juz tak ledwo ledwo).

Innym problemem jest to, ze nawet jak bys mial lampe, to niekoniecznie moglbys jej uzywac- wielu artystow zabrania (co jestem w stanie zrozumiec).
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Zablokowany

Domyślnie

dzieki chlopaki,tak myslalem,ale chcialem sie upewnic.

jeszcze jedno-jak uzywam lampy wbudowanej-jakiego czasu i przyslony uzyc? bo z tego co patrzylem swiatlomierz nie bierze pod uwage ze lampa jest wlaczona no a przy czasie 1/30 i przylonie np.4 albo 5 raczej przepali zdjecie?

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

eh - zalezy, zalezy, po trzykroc: zalezy!

Przestudiuj pod tym katem instrukcje - tam masz napisane, jak w poszeczegolnych trybach dziala lampa blyskowa - potem kilka testowych fotek i juz masz odpowiedz na swoje pytanie
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dan7770 Zobacz posta
    zauwazylem ze inni robia zdjecia spod sceny z lampa dodatkowa. jak to widzicie?
    a ja zauważyłem, że ludzie robią zdjęcia z lampami na stadionach piłkarskich... czy to przydatne? bo moim zdaniem nie

najlepsza jest metoda prób i błędów... różne mogą być warunki, różna odległość, różne oświetlenie sceny... spróbuj bez lampy, jak nie wystarczy światła, próbuj z lampą
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Uprawnienia umieszczania postów