Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 222

Wątek: TAMRON - informacja dla posiadaczy

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mój Tamron 17-50 wysłałem do Foto-Techniki 13 lutego (gwarancja do 17.09.2008r.). Jak do tej pory obiektyw nie wrócił. Foto-Technika się tłumaczy nie ma wpływu na niemiecki serwis, bo tam wysłali mój obiektyw. Ciekawi mnie jak długo to potrwa. Warunki gwarancji nie określają terminu naprawy, zacytuję punkt z warunków gwarancji:

"W okresie gwarancji usterki zostaną usunięte bezpłatnie w możliwie najkrótszym terminie. Standardowy termin trwania naprawy wynosi 30 dni roboczych licząc od dnia dostarczenia sprzętu do serwisu. Czas trwania naprawy może ulec wydłużeniu w przypadku konieczności prowadzenia części z zagranicy."

Ale najlepszy jest punkt 10:

"Naprawa gwarancyjna nie powoduje przedłużenia okresu udzielonej gwarancji ani nie uruchamia nowego zobowiązania gwarancyjnego. Na zamontowane w urządzeniu nowe części zamienne oraz elementy, okres gwarancji wygasa razem z wygaśnięciem gwarancji na całe urządzenie."

Mama takie wrażenie, że Gwarant czeka, aż skończy się gwarancja, i wtedy obiektyw mi odeślą. Później zostaje mi tylko płacić za naprawę.

Wniosek? nigdy więcej nie kupię Tamrona

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Tak wiec potwierdza sie moja opinia o Tamronim serwisie w Polsce - totalne gó... Krzypol .. nie jestes sam z takim problemem. Kolega ktorego namawialem na uzywanego Canona zamiast na nowego Tamrona, uparl sie na kupno tego drugiego.. Oczywiscie zakupil go w sklepie, ktory wystawil mu gwarancje Fototechnika (reklamy sklepu nie bede robil). Po 3 tygodniach padło mu cos z AF, wiec zmuszony byl do odeslania do serwisu Tamrona. To bylo pod koniec marca i dobry chlopak czekal z nadzieja ze obiektyw do niego wroci i bedzie mial na wyjazd na dlugi majowy weekend. Dzisiaj mamy koniec czerwca, obiektyw nadal jest w serwisie w Niemczech. Nie wiem jak potocza sie jego losy, kolega dostał nauczke. Szkoda tylko , ze na wlasnym tyłku trzeba odczuc zamiast podsluchac rad tych, ktorzy mieli do czynienia z serwisami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez krzypol Zobacz posta

"Naprawa gwarancyjna nie powoduje przedłużenia okresu udzielonej gwarancji ani nie uruchamia nowego zobowiązania gwarancyjnego. Na zamontowane w urządzeniu nowe części zamienne oraz elementy, okres gwarancji wygasa razem z wygaśnięciem gwarancji na całe urządzenie."

Wniosek? nigdy więcej nie kupię Tamrona
    To juz nawet Żytnia daje 6 cio miesieczna gwarancje na wykonane uslugi , takowe dostalem na kalibracje szkiel z US . Nie zawsze załatwiaja sprawe za pierwszym razem jak powinni ale... przynajmniej za druga nie trzeba placic.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 26-06-2008 o 15:46 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta

To juz nawet Żytnia daje 6 cio miesieczna gwarancje na wykonane uslugi , takowe dostalem na kalibracje szkiel z US . Nie zawsze załatwiaja sprawe za pierwszym razem jak powinni ale... przynajmniej za druga nie trzeba placic.
    I do tego nie trzeba długo czekać. Dwa razy korzystałem z serwisu na Żytniej i nie trwało to dłużej niż 5 dni łącznie z przesyłka

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Długi termin naprawy w Fototechnice potwierdził się też w moim przypadku, wymieniali mi pęknięty przedni pierścień z tworzywa (ten z gwintem do wkręcania filtrów), w sumie prosta sprawa, ale trwało to prawie 3 miesiące.

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    Robienie zdjęć powyżej ~35mm powoduje Error99. Zacina się przysłona w obiektywie.
    Jak dla mnie ewidentnie uszkodzona taśma łącząca główną płytę z silnikiem przysłony.

A co do twierdzenia że Tamron chce aby po gwarancji obiektyw wyrzucić i kupić nowy jest oczywistą oczywistością Bo tak chce dzisiaj każda firma, no prawie każda
    Dzisiaj czas życia produktu jest krótki i ma być krótki, to celowe działania. Widział ktoś z was żeby dzisiaj nowe TV wytrzymywały dłużej niż 5 lat? Kiedyś stary TV np. Sony świecił ładnie przez 15 lat, dzisiaj po 5 latach można go wyrzucić bo naprawić się nie opłaca, nie mówiąc już tych marketowych bo te wytrzymują ok. 2 lat tyle co gwarancja
    Biznes musi się kręcić, produkcja musi się zwiększać... a przecież gdzieś te nowe produkty trzeba upchnąć.

Z samochodami też jest podobnie, stare... bardzo stare Merce się nie psują... te nowe... szkoda gadać, wiem z doświadczenia, żyję z naprawy elektroniki samochodowej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Z samochodami też jest podobnie, stare... bardzo stare Merce się nie psują... te nowe... szkoda gadać,
    hehe, swiete slowa :-) .. ja wlasnie przesiadlem sie na stara (89 rocznik ) 190'tke i nie dosc ze nie boje sie ze mi ja ktos buchnie pod blokiem, nie dosc ze jeszcze ani razu sie nie zepsula to jeszcze pali w miescie 5,3l ropy na 100km

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Jak dla mnie ewidentnie uszkodzona taśma łącząca główną płytę z silnikiem przysłony.
    Hmmm, faktycznie! Być może, gdy taśma napina się, to przestaje coś kontaktować. Za raz zrobimy mu operację :]

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Rozkręcasz obiektyw? Stawiam na to że i na początku i na końcu taśma jest zagięta pod kątem 90 stopni i na tym zagięciu przy zoomowaniu pewnie się prężyła i zagięcie pracowało, zresztą jest to jedyne miejsce gdzie można by ją teoretycznie naprawić, ewentualnie taśma wysunęła się z gniazda, niestety strzelam bo 17-50 nie rozkręcałem ;-)

A co do Żytniej i tego czy mają sprzęt do kalibracji Tamronów to na pewno nie mają do kalibracji elektronicznej i korygowania nastaw czy innych danych zapisanych w procku potrzebnych do prawidłowego działania AF, natomiast pewnie są w stanie wyjustować obiektyw od strony optycznej(chociaż bardziej pewnie to zależy od doświadczenia serwisanta).
    To tyle.
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 27-06-2008 o 00:24

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak sobie czytam, i czytam... i zastanawiam się czy warto wysyłać obiektyw do ewentualnej regulacji. A może kupić sobie zawczasu nowy żeby było czym robić zdjęcia jak ten pojedzie ;-)
    A może od razu sobie odpuścić i spokojnie dożyć starości? Bo przecież, jak napisał Cichy w jednym z wątków na temat Tamrona 17-50, aparat to nie wiatrówka i (w domyśle) nie można od niego oczekiwać precyzji, a ja właśnie chciałbym tą precyzję uzyskać. Chciałbym żeby obydwie połowy tego obrazka były identyczne

Macie więcej doświadczenia z autofocusami i cała tą technika 'którą wymyślili jakby siły w rękach nie mieli' - jest szansa na to żeby AF ostrzył tak jak manual? Czy to walka z wiatrakami? Zwłaszcza w przypadku serwisu Tamtona.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wiesz co.. jak kupowalem Tamrona 17-50 , to zawsze bylo tak ze ktoras ze stron zdjecia byla bardziej nieostra niz druga. Nawet jak jeszcze chorowalem na linijkach, w studio ustawialismy bardzo precyzyjnie na wykresy i tablice to w 3 egzemplarzach lewa strona (im blizej krawedzi tym bardziej zauwazalne) byla mniej ostra niz prawa. Niby zachowana byla symeetria podczas robienia foto, a mimo tego nie wychodzilo jak trzeba. Ja od kiedy zmienilem szklarnie na Canona to nie mam jakos wiekszych problemow. Szkla mam juz ponad 2 lata, nic sie nie odkleja, nic nie odpada. Byly jedynie na kalibracji w Wawie ale , to tez mogl byc pic na wode bo to 5D puszka okazala sie miec BF.
    Omijam Tamrona po ostatnich przygodach z 17-50 na 30D, i po tych wszystkich historiach serwisowych. Co prawda mam teraz Sigme 12-24 ale tylko dlatego ze Canon nie oferuje nic do FF na takich ogniskowych. Inaczej napewno kierowalbym sie na kupno Canona.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów