Właśnie wróciłem z 'bojów' w serwisie Tamrona Foto-Technika w Gdańsku.

Przyjechałem z prostym problemem - kupiłem obiektyw i po testach okazało się, że ma potężny ff, więc już po raz drugi udałem się po wymianę szkła. Za pierwszym razem wymieniałem inny i Miły_Pan_Fotograf wystawił 5 obiektywów, z których wybrałem najlepszy i bardzo dobrze mi służy do dziś. Teraz chodziło o 17-50/2.8...

Ku mojemu zdziwieniu przywitał mnie Pan_Sprzedawca (podkreślam jego brak zainteresowania fotografią, a jedynie sprzedawanymi 'przedmiotami') i po krótkiej rozmowie nieco 'nawrzucał' na fora fotograficzne (jako przykład dałem Canon-Board) na których piszą ludzie 'z brakiem podstawowej wiedzy' i 'nie obchodzi go to' że innym osobom po wymianie modelu obiektywu nagle zaczął działać poprawnie (nawet że mi się juz raz udało dobrać odpowiedni) i że obiektyw jest w pełni sprawny i wymiana nie jest możliwa, obiektyw może jedynie zostać przekazany do serwisu (nie wiem gdzie??), ale 'nie ma sensu go wysyłać, bo i tak wróci bez usterek (jaki rzekomo jest teraz) i będę musiał zapłacić 40 zł za przesyłkę i poczekać do miesiąca czasu.

Okazało się również, że Miły_Pan_Fotograf już tu nie pracuje, więc i jego ludzkie praktyki odeszły w niepamięć. Po 30 minutach 'kłótni', bo Pan_Sprzedawca ma głęboko współpracę obiektywu z korpusem, udało mi się namówić Pana_Sprzedawcę i jeszcze jednego pracownika do wykonania serii zdjęć kalkulatora. Po wynikach pracownik zaniemówił, a Pan_Sprzedawca nadal się upierał, że obiektyw jest zupełnie w porządku. W dodatku zakwestionował mój i kolegi po fachu poziom inteligencji, co strasznie mnie oburzyło i z nerwów spakowałem swoje rzeczy i trzasnąłem drzwiami. Co za tupet!

Piszę ten post jako przestrogę przed kupnem obiektywu np. z aukcji, bez wcześniejszego dokładnego sprawdzenia jego jakości i, co najważniejsze, współpracy z TWOIM modelem aparatu. BO NIE BĘDZIE MOŻLIWOŚCI WYMIANY! Nie chcę już nigdy mieć do czynienia z tym podłym typem i z całym serwisem Tamrona. Nawet dostałem urazu do Tamrona, z którym współpraca od kilku lat bardzo dobrze mi się układała, ale może do jutra mi przejdzie

NIE POLECAM!