Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 222

Wątek: TAMRON - informacja dla posiadaczy

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan60
    Miasto
    A, A

Domyślnie Tamronom mówimy dziękuję.

Przeczytałem całe 18 stron polemiki i skóra mi się zmarszczyła - nie tylko na czole. Nadal nie wiem co kupić ale już wiem czego nie kupić, Tamron nie zagości u mnie na półce, myślę że dojdę metodą eliminacii. Chcę mieć zdrowe nerwy, a nie gonić po serwisach za kilka lat i zastanawiać się co zrobić z uszkodzonym obiektywem. Już wiem dlaczego niektórzy sprzedawcy nie tykają się handlu Tamronami. Ciekawe czy z Sigmami też takie problemy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan60 Zobacz posta
    Przeczytałem całe 18 stron polemiki i skóra mi się zmarszczyła (...) Chcę mieć zdrowe nerwy, a nie gonić po serwisach za kilka lat i zastanawiać się co zrobić z uszkodzonym obiektywem. Już wiem dlaczego niektórzy sprzedawcy nie tykają się handlu Tamronami.
    Widocznie czytałeś po łebkach, albo tylko początkowe posty sprzed paru lat.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan60 Zobacz posta
    ...Już wiem dlaczego niektórzy sprzedawcy nie tykają się handlu Tamronami. Ciekawe czy z Sigmami też takie problemy?
    Poczytaj o Żytniej - odechce ci się Canona,
    poczytaj o problemach z serwisem Nikona - odechce ci się Nikona... itp., itd
    Wolę robić fotki. Mam 50D z Sigmą i tworzą całkiem zgrany duet.
    Ostatnio miałem okazję "potrzymać" Tamrona 70-200 f/2.8 i... już bardzo lubię to szkiełko

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

mam tamrona 17-50 bez stabilizacji i jest podpięty do 50d jestem z niego bardzo zadowolony
    wszystko znaczy NIC!!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1982wojtek Zobacz posta
    mam tamrona 17-50 bez stabilizacji i jest podpięty do 50d jestem z niego bardzo zadowolony

Tyle, że to temat dotyczy serwisu, ale nie każdy zauważa chyba, że ostatnie negatywne głosy na jego temat są sprzed 2 lat...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczetka Zobacz posta
    Akurat z Sigma 18-200 to ciezko o problemy.
    Z nową wersją zapewne tak, bo na starej (bez OS-stabilizacji) wiele psów powieszono,
    i zapewne słusznie, bo gorsza optycznie i wiele innych problemów sprawiała, z tego co czytałem.
    Przez co często nowej wersji niesłusznie się obrywa, bo wiele osób nie odróżnia jednej od drugiej.
    Ale koniec OT, trzymajmy się tematu ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Ok 2 lata temu kalibrowałem AF Tamrona 17-50/2.8 w serwisie FotoTechnika (FF).
    Kalibracja była w ramach gwarancji. Wysłany był sam obiektyw bez korpusu z opisem zakresu błędu. Po dwóch tygodniach obiektyw odebrałem i do dzisiaj śmiga bez problemów z 30d. Chodziły wtedy słuchy , że serwis został zaopatrzony w nowe urządzenie kalibrujące prosto z Japonii.

Pozdrawiam
    Mirek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje doświadczenie z 2 Tamronami 17-50/2.8 wersja bez VC sprzed kilku lat do dzisiaj.

1. Na korpusie 400D - FF, kalibracja korpusu na Żytniej - jeszcze gorzej, kompletne mydło. Próba z innymi egzemplarzami - to samo. Próba z Sigmą - to samo. Udaje mi się zwrócić zakupionego T. Obiektywy Canona - działają dobrze. W efekcie sprzedałem puszkę z taką informacją - świetnie działa z obiektywami Canona. Wnioski wyciągnijcie sami.

2. Druga puszka 400D - wybieram T. - testuje 3 sztuki - wszystkie mają spory FF lub BF - wybieram z najmniejszym FF, jestem średnio zadowolony, staram się unikać kombinacji 50 mm i f2.8. Podpinam Canon 17-55 - bez problemów, ostrzy szybciej i rzadziej się gubi przy słabym świetle.

3. Puszka 50D - ten sam T. - FF, mikroregulacja AF +10, jest dobrze, zdjęcia na 50 i f2.8 żyleta (jak dla mnie). Szybciej ostrzy niż z 400D, albo tak mi się wydaje, trochę się gubi przy słabym oświetleniu, na pewno bardziej niż Canon 17-55.

T. robię zdjęcia do dzisiaj - Canon 17-55 był pożyczony. Ogólne odczucia bardzo ambiwalentne. Zdecydowanie nie polecam do korpusów bez mikroregulacji AF, warunkowo polecam do korpusów z mikroregulacją: warunek - test przed zakupem i sprawdzenie, czy da się wyeliminować ewentualny i chyba bardzo często występujący problem. No i jak ktoś robi dużo w słabym świetle, to IMHO warto się jednak zastanowić nad dopłatą do Canona.

Pozdrawiam,
    Grzegorz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja używam od roku Tamrona 17-50 bez stabilizacji i nie powiem złego słowa o tym szkle.
    Kupiony wysyłkowo, bez zbędnego wybierania i trafiony z moim 50D w 100% Nie ma co porównywać z systemowym odpowiednikiem, bo cena zupełnie inna.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan60
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Poczytaj o Żytniej - odechce ci się Canona,
    poczytaj o problemach z serwisem Nikona - odechce ci się Nikona... itp., itd
    Wolę robić fotki. Mam 50D z Sigmą i tworzą całkiem zgrany duet.
    Ostatnio miałem okazję "potrzymać" Tamrona 70-200 f/2.8 i... już bardzo lubię to szkiełko

Pozdrówka!
    Dzięki,
    zgadza się lecz chciałbym problemy ograniczyć do minimum. Zadziwiające dla mnie jest jeszcze to że sprawdzamy obiektyw przed kupnem, czyżby firmy odwalały taką fuszerkę. Powala mnie temat ostry lub tzw. mydło. Rozumiem BF i FF to może zależeć od body, lecz nie powinno. Może się mylę ale w końcu obiektyw konstruowany jest do Canona.
    A jak w takiej sytuacji wygląda praca na dwóch bodych, Nieraz ma miejsce taka sytuacja.
    Pozdrawiam!

Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów